145 нарушения на правилата за пушене на закрити места са хванали инспекторите в лечебните заведения за един месец. Това показват междинните резултати от проверките, които МЗ назначи в началото на юни 2011. Те бяха оповестени от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов на откриването на първото училище за вредата от пушенето при бременните жени в АГ „Шейново“. И двете инициативи са част от кампанията „Бременност без тютюнев дим“. Тя се организира от МЗ и АГ-болница „Шейново“ с подкрепата на „Майчин дом“, „Света София“ и пациентските организации „Искам бебе“ и „Зачатие“. Училища за бременни ще отворят врати съвсем скоро и в другите две болници. Целта на кампанията е да запознае младите жени с вредата от пушенето по време на бременност и така да намали рисковете за раждането на бъдещите им деца.

Общо 3570 проверки са извършили здравните инспектори през изминалия месец. Те са, както на болници, така и на структури за извънболнична помощ. Най-много нарушения са констатирани в София-град. Най-честите нарушения са намерени угарки и цигари в пепелници или в кошчетата за боклук, липса на обозначаване на помещенията за пушене. Хванати са и пет медицински специалисти, докато пушат. На тях са наложени глоби общо в размер на 450 лв. Засега в лечебните заведения инспекторите не са се натъкнали на бременни жени, които да пушат. Проверките продължават до края на септември.

В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети като кадмият влияят зле на репродуктивната система. При мъжете например пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, освен това намалява потентността на мъжа. При жените цигарите отравят яйчниците, намаляват резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност и спонтанен аборт. Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средно тези бебета тежат с 200 грама по-малко спрямо бебетата, родени от непушачки. Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените. Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма. Важно е да се знае, че по време на бременност е вредна дори една цигара на ден. Но, ако жената спре вредния навик до третия месец, детето й ще се развива при същите условия, както и на майка непушачка. За съжаление много от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца. Целта на МЗ е все по-малко хора да посягат към вредния навик.

Прочетете още: