Бременност

Една трета от процедурите ин витро след 37-годишна възраст са неуспешни

25.07.2011г. / 13 17ч.
Аз жената
Една трета от процедурите ин витро след 37-годишна възраст са неуспешни

Над 33% е рискът от загуба на плода при жените, които се подлагат на ин витро след 37 години. Преди тази възраст процентът е близо два пъти по-малък и достига 16,8%. Това каза д-р Явор Владимиров, специалист с над 20 г. опит в областта на репродуктивната медицина, позовавайки се на мащабно проучване, провеждано 18 години в Белгия.

Според изследването жените до 37 г. имат най-голям шанс да родят живо и здраво бебе при една от най-честите ин витро манипулации – ICSI (при нея един сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетката). Друг основен фактор е отделянето на 11 и повече яйцеклетки при стимулацията на яйчниците. При тези с 6-10 женски полови клетки успеваемостта намалява с 4,3%, а при 1-5 яйцеклетки процентът е с 16,4% по-нисък.

„Това проучване доказва и нашите наблюдения в практиката и ни дава сигурност, че сме на прав път в преценките си. При нас обаче, идват много жени с намалена яйчникова функция, при които могат да се вземат по-малко от 5 яйцеклетки и това прави работата ни още по-трудна“, допълва специалистът.

Резултатите от изследването бяха оповестени на годишната среща на Европейската общност за репродуктивно здраве и ембриология (ESHRE), на която присъстваха и 20 българи, сред които д-р Владимиров и негови колеги от страната.

Сред другите новости, представени на ESHRE, са специални клинични методи, които позволяват на жени с множество аборти да имат живо и здраво дете, както и неинвазивни тестове за определяне на „дефектни“ яйцеклетки, допълва Владимиров.

European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) провежда първата си годишна среща през 1985 г. В момента това е една от най-големите платформи за дискусии и обменяне на опит на специалисти в областта на репродуктивното здраве и ембриологията от цяла Европа.

Прочетете още:

Коментирай