При някои двойки желаното бебе става лесно, при други обаче забременяването не се случва бързо, а понякога се превръща в предизвикателство. Има фактори в живота на бъдещите майки и татковци, които оказват голямо значение:

Хранителен режим
Всички знаем, че когато жената е бременна, трябва да се храни здравословно. За да увеличите шансовете си за зачеване обаче е важно да се храните балансирано още докато работите за бебе. Консумирайте по-малко трансмазнини и захари, повече протеини от зеленчуци в сравнение с тези от животни. Яжте храни богати на фибри и желязо и предпочитайте пълномаслените млечни продукти пред нискомаслените.

Пушене
Не чакайте да забременеете, за да спрете цигарите. Внимавайте и с цигарения дим около вас и вашата дъщеря (ако вече имате едно дете) – защото момичета, които са изложени на цигарен дим в детството си, по-късно имат по-малък шанс да заченат и да износят здраво бебе. Пушенето в началото на бременността намалява броя на клетките на зародиша, които после ще се превърнат в сперма или яйцеклетки. Откажете цигарите не само, защото искате да забременеете, а и за да може вашето дете да стане родител.

Наднормено тегло
Излишните килограми също водят до проблеми, които пречат на по-лесното зачеване като например предразположеност към поликистоза.

Чиста околна среда
Редица химикали влияят негативно върху опитите за бебе – фталати, пестициди, бисфенол, полихлорирани бифенили и замърсен въздух. Можете да се опитате да ограничите въздействието им върху здравето като четете внимателно етикетите на пластмасовите предмети, които купувате – съдове, играчки, опаковки на храни и по възможност да ги избягвате.

Прочетете още: