Бременност

Бисфенол A води до поведенчески проблеми

27.10.2011г. / 14 30ч.
Аз жената
Бисфенол A води до поведенчески проблеми

Преди няколко години майките на малки бебета масово изхвърляха пластмасовите шишета на бебетата си на боклука, защото се оказа, че съдържат опасния химикал бисфенол A. Оказва се, че той уврежда детето дори когато още е в корема на майката. Според изследване на Харвардското училище по обществено здраве дъщерите на бременни жени, които са били изложени на големи количества индустриален химикал бисфенол A, имат редица поведенчески проблеми. На 3-годишна възраст, момиченцата са показвали по-високи равнища на безпокойство, депресия и хиперактивност, отколкото връстничките си, чиито майки са били изложени на по-ниски концентрации. Това е първото изследване, което показва вредния ефект на бисфенол A още по време на бременността.
Бисфенол A се използва при производството на пластмаси и лепила и се включва в опаковките на храни, пластмасови бутилки и контейнери, касови бележки и зъболекарски материали.
Анализът използва данни от 244 майки и техните деца в района на Синсинати, Охайо, съобщава БГНЕС. Поради малкият обем на извадката, авторите подчертават, че се налагат още изследвания. Въпреки това имайте едно на ум, когато пазарувате и винаги четете внимателно етикетите на стоките.

Прочетете още:

Коментирай