Вече имате или скоро очаквате своето бебе – това е толкова прекрасно, нали! Добре е да водите негов дневник. Дневникът можете да започнете още със своята бременност – ежемесечно да нанасяте промените в килограмите, обиколката на корема, проблеми, прегледи. И когато бебчо се появи – особено за първескините – за да не ви обхване ужас, страх, колебание – водете си записки.

Някои майки записват всеки ден от живота на детето си – поне до 3 или 6 месеца. Записките включват освен данните от медицинските прегледи, ваксинациите, също така брой и количество хранения, брой изхождания (най-вече за акането), а също и кога за първи път бебо се е усмихнал, кога за първи път е хванал играчка, кога за първи път е изгукал или по-късно – казал “Мама”. Ако не ежедневен, дневникът може да бъде поне седмичен. След първата годинка може да се вписват промените в детето и веднъж месечно.

Ето как може да изглежда една страничка:

"15.04.2005 – Днес Ани навършва 24 дена!
Малката сладурана спа добре тази нощ, само веднъж се събуди. Беше спокойна като цяло.
6 ч. – кърмене
9 ч. – кърмене
10.30 ч. – смяна на памперса
..."

Дневникът на бебето помага да не се изгубите в ежедневието, при евентуални проблеми да знаете кое как е било през изминалите дни. Помага и при съвети към приятелка с бебе или при второ ваше. Водете дневник на вашето бебе и няма да съжалявате!