Бременност

Склонни ли сте към следродилна депресия – кръвно изследване го установява

29.06.2012г. / 10 24ч.
Надежда Маринова
Склонни ли сте към следродилна депресия – кръвно изследване го установява

Британски учени откриха, че една капка кръв е достатъчна да се докаже дали бременната жена ще страда от следродилна депресия. Обикновено това временно психическо разстройство се проявява у млади майки, приблизително до две седмици след раждането на бебето. Това е тежък период не само за родилката, но и за цялото й семейство, защото много често майката изпитва трудности при грижата за бебето, тогава на помощ идват роднините.

Специалистите обясняват, че в много от случаите това състояние е наследствено и е свързано с индивидуалните особености на организма на жената при реакцията на стрес.

Авторите на новия метод, сътрудници от медицинския център при университета в английския град Уорик (Warwick Medical School), откриват, че още в периода на бременността се наблюдава изменение в проявлението на два гена. Единият ген управлява глюкокортикоидния рецептор, а другият контролира функцията на рецептора, отговарящ за синтеза на хормона адренокортикотропин. Заедно двата рецептора контролират работата на хипоталамуса, хипофизата и части от ендокринната система, които заедно отговарят за реакцията на организма към стреса.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай