Бременност

Глад за сладко – какво да похапват бременните

30.08.2012г. / 18 55ч.
Надежда Маринова
Глад за сладко – какво да похапват бременните

Не рядко бременните жени имат вълчи апетит за сладко. Разбира се, това е период, в който повече от всякога бъдещата майка трябва да си доставя удоволствия – защото ако тя е щастлива, бебето в корема също е радостно и бременността ще тече нормално. По правилата на здравословното хранене ето кои храни ще са от полза за вас и бебето.

1. Направете си домашно мюсли – така ще знаете какво точно слагате в него. Смесете в купа овесени ядки; сухи плодове – по избор (стафиди, нарязани на дребно фурми и смокини), едро смлени орехи, лешници, кашу или бадеми – също по избор; по желание добавете парченца шоколад. Ако не ви е сладко – прибавете мед, кафява захар или петмез. Според сезона, може да замените сухите плодове с пресни. При запек или желание да обогатите мюслито с още фибри – прибавете лъжица пшеничен зародиш и смляно ленено семе.

2. Запретнете ръкави и си изпечете домашни сладки, соленки, кекс и пай от пресни продукти и пълнозърнесто брашно. В рецептата намалете захарта с 50 %. В началото може би няма да ви е достатъчно сладко, до скоро ще свикнете. Не поръсвайте сладкиша с пудра захар, а с кокосово брашно – снежният ефект е същият.

3. Пийте чаят/кафето с 1 л. захар, вместо с 2.

4. Не пийте сладки газирани напитки, а фрешове. Вместо купеният студен чай, направете си домашна напитка от плодов чай, плюс лимонов сок, изстуден в хладилника и подсладен с мед. Правете си домашни шейкове и лимонади.

5. Заменете филийката със сладко със „здравословен конфитюр” от разбъркани в бурканче мед и сусамов тахан (слънчогледовият е по-малко полезен), в съотношение 1:2, по желание добавете смлени орехи. Освен за филийки, това е прекрасен пълнеж и за палачинки или гарнитура за бухти.

6. Яжте повече пресни плодове, които са богати на естествени захари.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота