Бременност

Социално безплодие – диагнозата на самотните жени

Жените с кариера искат да имат бебе, но нямат мъж

19.11.2012г. / 12 47ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Австралийски учени от Сидни и Мелбърн поставиха нова диагноза – социално безплодие. Става дума за самотни жени, които се приближават към своята 40-годишна възраст, хетеросексуални, които искат да имат деца, но нямат подходящ партньор, нито имат време да търсят такъв, пише The Sydney Morning Herald.

За последните 10 години числото на страдащите от социално безплодие се е увеличило с 10 % – сочат данните за страната. По думите на Майкъл Чапман, вицепрезидент на Австралийското общество на лекарите, занимаващи се с изкуствено оплождане, в днешно време самотната майка се превръща в тенденция.

Учените обясняват този социален феномен със съвременния начин на живот. Жените с добра работа или тези, които гонят кариера, нямат време да търсят подходящ спътник в живота. Те решават проблема просто – прибягват до процедури за инвитро забременяване.

На практика за жените на 38-40 години, които искат да си имат бебе, им трябва само донорска сперма и психологическата и материална подкрепа от приятели и роднини.

Има донори, които протестират против това използване на спермата, защото се страхуват за психологическия комфорт на детето, отглеждано от самотна майка. В отговор на това учените пък казват, че профилът на такава майка е добре осигурена финансово жена, работеща в сферата на журналистиката или банковото дело. Още един мотив на лекарите за инвитро оплождането на самотни майки, е че това е много по-добър начин, отколкото секс за една нощ със случаен мъж.

Въпреки всичко на пръв поглед технически лесното решение на изкуственото оплождане дава лъжливо успокоение на решението на един назряващ социологически проблем.

Коментирай