По-добре да изпуснеш парата, отколкото да събираш в себе си месеци наред топка от яд и нерви – този съвет дават учените от пенсилванския университет на бременните жени.

Още по темата

Умерените караници със съпруга помагат на бъдещата жена да заздрави връзката с партньора си. В проучването участвали 138 двойки, които очаквали първото си дете. От тях 82 % имали сключен брак.

Въпросите били свързани с психологическия климат и отношенията в семейството. Паралелно на обсъждането било измерено нивото на хормона на стреса кортизол, като последвало и повторно измерване – 20 минути след разговора.

Оказало се, че нивото на стреса в организма на бременната жена не зависи от това, колко сериозна е била конфликтната ситуация. Жените с високо ниво на тревожност лесно се възстановяват след скандала. По мнението на специалистите бременната жена възприема всеки контакт с мъжа си, дори скандала, като възможност за общуване с него. Бурните дебати и изясняване на мнения представляват за нея доказателство, че мъжът й не е равнодушен към нея. Все пак внимавайте скандалите да са в здравословни граници – да не са чести, жестоки и да не се стига до физическа разправа или психически тормоз.