Бременност

Бебето не рита, защо?

Понякога минават часове да не усетим бебето да рита, кога е нормално обаче?

28.01.2013г. / 16 20ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бременна сте вече в 33-а, 35-а гестационна седмица и най-нормалното нещо е да чувствате всяко помръдване на бебето, защото то е вече доста голямо. И все пак, понякога има дни, когато не чувствате почти никаква активност на бебето и започвате да се притеснявате.

Какво следва да направите в такава ситуация?

Свързани статии

1. Ако непрекъснато сте в движение, съвсем нормално е да не усещате много движенията на плода. Затова полегнете за половин час и се успокойте. Мислете за нещо приятно и просто почакайте. Обикновено в напреднала бременност бебето рита около 10 пъти на час, но това е приблизително.

2. Изпийте чаша портокалов сок (за предпочитане е домашен прясно изстискан) и полегнете на лявата си страна. Портокаловият сок действа като енергийна напитка на бебето и след 15 минути трябва да е много енергично и буйно ритащо. :)

3. Ако след това отново не усещате никакви движения на плода, позвънете на консултиращия ви гинеколог и му обяснете подробно какво сте направили и колко време не усещате активност.

Имайте предвид, че колкото повече напредвате с бременността, толкова повече пространството в корема ви ще е по-ограничено за бебо и е нормално да не рита толкова често, както преди. Но вие следете активността му и при първи симптоми, че нещо не е наред, трябва да реагирате своевременно.

Коментирай