Бременност

Забранени храни през бременността

Не преяждайте с първите пролетни зеленолистни зеленчуци

27.03.2013г. / 08 41ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Макар че бременността не е диагноза, нужно е да се спазват известни ограничения в дневния режим, навиците и менюто. Лекарите препоръчват бъдещите или кърмещите майки да внимават какво и къде ядат, за да не навредят на себе си и на бебето.

Едни от най-рискованите места за хранене са количките с хотдог и други сандвичи на улицата, заведенията от типа „Бързи закуски“ със съмнителна хигиена. Основната опасност е яденето да е сготвено със стари продукти или да е престояло по-дълго време и да не е достатъчно прясно, което може да предизвика стомашно разстройство или дори хранително отравяне. Често пъти неособено прясна храна се предлага в хипермаркетите и в заведенията в големите търговски центрове. Винаги търсете етикет със срок на годност или разпитайте продавача коя храна е най-прясна.

Свързани статии

Възможностите са две:

1. Ако сте много гладни, по-добре си купете хляб или плодове и ядки, за да се нахраните или си направете предварително сандвичи от вкъщи.

2. Хранете се в оживени заведения с голяма клиентела и оборот. Не си поръчвайте екзотични ястия, наблегнете на най-продаваната манджа. Ако ви се яде нещо по-засукано, сгответе си го вкъщи.

Друго правило е да избягвате алкохола дори в малки количества.

Не яжте храни, които могат да предизвикат алергична реакция. Бъдете внимателни с цитрусовите плодове или зеленчуците с червен цвят.

Бременността не е времето да изпробвате нови храни, които досега не сте яли. Има голяма вероятност стомахът ви да не ги хареса.

През ранна пролет пазарите изобилстват от първите зелени храни – коприва, спанак, зелен лук, марули и салати. Купувайте от проверени търговци или минете на биохрани. По-добре яжте още две-три седмици туршии или замразени зеленчуци, отколкото да преядете с нитрати.

Не се предоверявайте на бабите от пазара – между тях има много недобросъвестни жени, които предлагат коприва, набрана от магистралата край София или уж еко зеленолистни зеленчуци, порядъчно наторени с изкуствен тор.

Бъдете бдителни към недоварени яйца, недопечено месо и прясно мляко.

Заложете на домашно приготвената, прясна храна и на изпитаните рецепти. Сега имате достатъчно време и мотивировка да се изявите в кухнята.

Коментирай
12 rate up comment 0 rate down comment
Silvia ( преди 11 години )
Не съм сигурна от къде сте черпили информация, но по време на бременност не е препоръчително да се ядат туршии, поради факта, че съдържат голямо количество сол, а прекалената консумация на сол води до задържане на вода. На второ място зеленчуците с червен цвят като червено салатно цвекло например имат високо съдържание на желязо, калий, фолиева киселина и витамин С, а тези елементи са изключително необходими за бременната жена, за да може плода да се развива и расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар