Бременност

Яжте риба за спокойна бременност

Сьомга и риба тон намаляват стреса

22.07.2013г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Храненето по време на бременност е изключително важно. Бременната жена се нуждае от много витамини, минерали и полезни мазнини за нея и бебето. Такива полезни мазнини са например тези, които тя получава, консумирайки риба.

Интересно изследване показва, че тези бременни, които консумират по-често риба, могат да намалят тревожността и депресията по време на бременност.

Свързани статии

Публикуваните резултати в онлайн списанието PLoS One, показват, че за жените, които са вегетарианки е много по-вероятно да имат тревожни разстройства в сравнение с тези, които ядат риба и малко месо.

По време на бременност стресът за бъдещата майка е често срещано състояние. Но той може да доведе до преждевременно раждане или да породи риск бебето да се роди с ниско тегло.

Според учените полезните омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата и морските дарове имат благоприятно влияние върху различни поведенчески разстройства.

Хранителен режим, който е беден на тези мазнини, може да повлияе на посрещането на промените, които настъпват при една бременна. От друга страна бебето има своите нужди и ако майката не приема храна достатъчно богата на омега-3 мастни киселини, това може да доведе до дефицит.

Консумирайте риби, които са с ниско съдържание на живак като сьомга, морска треска, сом, риба тон. Попитайте наблюдаващия ви лекар колко пъти седмично да я включите в менюто си.

Коментирай