Бременност

Леко пътуване по време на бременност

Винаги носете със себе си бутилка със свежа вода или сок и нещо дребно за хапване

23.08.2013г. / 10 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност настъпват не само физиолигични промени. От този момент  нататък животът на бременната и нейният партньор се преобръща на 180 градуса. Въпреки това двойката трябва да се опита да продължава да живее пълноценно и да не се лишава от развлечения (които не биха навредили на майката и бебето) и приятни емоции като пътуването например.

Много бременни спират да пътуват и да се наслаждават на хубавите моменти, които носи посещението на ново място.

Свързани статии

Ето няколко пояснения за това как, кога и с какво може да пътувате по време на вашата бременност. 

Първи триместър

През този период на жената често й прилошава, чувства се уморена. Тогава рискът от спонтанен аборт  и проблеми в развитието на плода е най-голям. Ако няма усложнения и се чувствате добре, може да летите и със самолет.

Втори триместър

През този период рискът от спонтанен аборт и фетални усложнения е намален. Обикновено гаденето е преминало и жената се чувства значително по-добре. Може да пътувате със самолет, кола, кораб.

Трети триместър

Остава малко време до появата на бебето. Коремът ви вече е доста по-голям, което може да ви накара да чувствате некомфортно, особено в самолет. Има самолетни и фериботни компании, които може да поискат документ, издаден от вашия лекар, разрешаващ ви да пътувате. 

Ако сте решили да пътувате с автобус, влак или кола трябва да се съобразите с няколко неща:

  • Когато  пътувате с кола е добре често да спирате за кратки почивки, които с автобус са рядкост (обикновено има една кратка почивка). Продължителното седене не е препоръчително, защотото е причина за оттичането и подуването на краката.
  • При пътуването с кола трябва да внимавате с климатика, особено през горещите дни. Когато слагате предпазния колан, той не трябва да причинява дискомфорт по време на пътуването.
  • Ако вие сте шофьора, препоръчително е да имате придружител с вас, а ако сте активен шофьор, най-добре се откажете за няколко месеца от волана. Стресовите и непредвидени ситуации на пътя крият риск.
  • Уверете се, че автобусът или влакът, с който сте избрали да пътувате има функционираща тоалетна. Бременната не  бива да задържа урина. Посещавайте тоалетната при спряло превозно средство.

Ако сте планирали круизно пътешествие или разходка с яхта, трябва да знаете, че това може да засили гаденето. Когато пътувате в чужбина и особено на екзотични дестинации трябва да се запознаете добре с климатичните условия на мястото, което посещавате, с битовите условия.

Бременната е много чувствителна и уязвима към вируси и инфеции, които се предават чрез насекоми и замърсена вода или храна.

Винаги носете със себе си бутилка със свежа вода или сок и нещо дребно за хапване. Предварителната консултация с лекар е препоръчителна. Ако всичко е наред, радвайте се на пътуването. 

Коментирай