Бременност

Кога бременната жена трябва да звъни спешно на гинеколога?

Ситуации, които изискват мнение на наблюдаващия лекар

02.10.2013г. / 16 15ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

 

Свързани статии

През деветте месеца на бременността, бъдещата майка се сблъсква с не един и два проблема, които изискват внимание от страна на медицинските специалисти. Но понякога от прекалена загриженост и притеснение, особено при жените, които са бременни за първи път, се случва те да звънят на лекаря си почти всеки ден, осведомявайки го за състоянието си.

Това няма как да се понрави на гинеколога и той постепенно започва да се дразни. А човекът, който е отговорен за вашето здраве и здравето на бебето не е никак добре да бъде ядосан по какъвто и да е повод.

Това е в кръга на шегата, разбира се, но е важно да знаете при кои ситуации се изисква наистина спешна консултация с гинеколог или акушер, за да не се превръщате в излишен дразнител, но и за да не подминете опасно състояние, за което лекарят трябва да е информиран задължително:

  • Чувствате болка в областта на корема;
  • Изтичат ви водите или изтича течност от влагалището ви;
  • Имате много висока температура – температурата може често да се повишава през периода на бременността, но лекарят трябва да е информиран;
  • Уринирате с болка – това може да е симптом за инфекция;
  • Не усещате движение на бебето в продължение на целия ден – движенията на плода наистина варират, като понякога може да го усещате почти непрекъснато да мърда, а после с часове да не усещате нищо. За всеки случай, ако липсата на всякакво движение продължава много дълго, консултирайте се с лекаря си;
  • Кървите – задължително се обадете на лекаря си;
  • Виждате замъглено или виждате светещи точки, незабавно се обадете на лекаря, може да е симптом на сериозни състояния;
  • Чувствате, че нещо не е наред. Понякога бременната жена има усещания, чисто интуитивно, че нещо с бебето или със самата нея не е наред. Стига да не се повтаря всекидневно това усещане и да параноясвате леко, добре е да се обадите на лекаря си и да му обясните какво чувствате.
Коментирай