Бременност

Рисковете на късната бременност

Какви рискове крие бременността след 35-годишна възраст?

07.10.2013г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бременността над 35 години крие рискове. Рискове, които всяка жена е готова да поеме, за да създаде живот. Когато жената забременее в тази „късна“ възраст, невинаги означава, че бременността й ще бъде съпътствана от редица здравословни проблеми, но със сигурност ще трябва да прави повече изследвания и допълнителни тестове.

Въпреки това добре е да знаете кои са най-честите рискове на късното забременяване. Специалистите споделят, че едни от първите рискове на късната бременност са високо кръвно налягане и гестационен диабет. Преди да решите да имате бебе на и след 35 годишна възраст, трябва да си направите профилактични прегледи и кръвни изследвания.

Да обърнете внимание на килограмите си. Ако имате наднормено тегло, трябва да положите усилия да свалите излишните килограми преди забременяването. Храненето, спортът и изобщо така наречените пренатални грижи през деветте месеца са важни както за вас, така и за бебето.

По отношение на храненето трябва да знаете, че се нуждаете от много повече витамини, калций, магнезий, желязо и други. Към дневното си меню ще трябва да добавите около 300 калории отгоре. Ако се затруднявате с определянето на хранителния режим, може да се консултирате с диетолог или с наблюдаващия ви лекар.

Те ще изготвят здравословна програма за вас. За късната бременност са задължителни генетични изследвания, тъй като тогава рискът от хромозомни аномалии се увеличава. Обикновено се извършва изследване, наречено амиоцентеза (най-честото), но напредъкът в медицината предлага и други алтернативни неинвазивни методи на изследване. Освен от високо кръвно и диабет, има голям риск за бременната и от прееклампсия.

Свързани статии

Рискът от спонтанен аборт и преждевременно раждане също се увеличава. Друг проблем са и хромозомните аномалии или фиброиди на матката. Това са доброкачествени образования, които могат да попречат за развитието на плода. Ако преди да забременеете ви бъдат открити, лекарят ще ви предложи те да бъдат премахнати, за да бъде бременността ви спокойна.

Според учените възрастта на мъжа също може да окаже влияние върху развитието на бебето. Според материал, публикуван в Mayoclinic, децата, заченати от бащи над 40-годишна възраст имат по-висок риск от развитие на аутизъм, нарушения на растежа, когнитивни нарушения.

Не бива да подминавате и промяната в настроението. Често бременните са в нестабилно емоционално състояние, някои изпадат и в депресия.

Правете лека гимнастика, посещавайте йога и масажи на тялото за бременни, за да намалите нивата на стреса. Откажете се от алкохола и цигарите поне през деветте месеца.

Знаете ли че с късната бременност обикновено се увеличава шансът за многоплодна бременност? Кой знае, може би очаквате повече от едно бебе.

Коментирай