Бременност

Секцио – не му се плаши

24.04.2006г. / 09 55ч.
Аз жената
Секцио – не му се плаши

Предстои ви раждане. Поради една или друга причина ще е секцио. Не се плашете, а прочетете какво точно ви очаква и се успокойте – скоро вашето бебче ще е с вас и ще ви радва. А факт е, че усмихне ли се то – всичко се забравя.

Кога се налага раждане секцио?

В някои случаи се налага раждане секцио и то се планира по-отрано. Обикновено се прави 5-10 дена преди термин, за да се избегне междувременно започване на раждането, а същевременно плодът да е достатъчно зрял. Най-честите причини са едър плод, диабет или друго заболяване на майката. В редки случаи се налага и по-ранно изваждане на бебето – по решение на лекаря-гинеколог.

В някои случаи, обаче, секцио не е планирано – ако в процеса на раждане екипът прецени по една или друга причина може да се премине и към цезарово сечение. Най-често причината е недостатъчно разкритие.

При планираното секцио сценарият, по който ще протече всичко е следният.

От предната вечер ще ви дадат хапче, ще ви помолят да не ядете и да не пиете повече нищо. Ще ви подготвят за раждането с обръсване. На сутринта се прави клизма. Последните две процедури не са толкова неприятни, колкото си мислим предварително и са задължителни и при нормално раждане.

На сутринта ще ви заведат до залата за операцията. Ще сте само по нощница и чехли. Можете да носите и малка чантичка със себе си с най-важните си неща, но тя ще остане извън операционната.

В операционната ще легнете по гръб, с ръце в страни, за да ви сложат абокат и системи. Ще ви сложат и катетър. Поставянето му може да е съвсем леко неприятно.

След това ще ви сложат анестезия. В най-честия случай това са епидурална или спинална. Поставя се в гръбначния стълб. Анестезиологът и анестезиологичната сестра ще ви поставят в специална поза – на една страна, с присвити силно към главата колене. После ще ви предупредят и ще поставят с инжекция упойката. Поставянето на инжекцията наподобява много убождането от комар. При самото поставяне не бива да мърдате въобще. Сестрата ще ви помогне да стоите неподвижна, докато лекарят поставя инжекцията. След това ще ви поставят да легнете по гръб, ще сложат кислородна маска, ще ви попитат за състоянието ви. Скоро започва да действа упойката. Усещате първоначално, че краката ви се стоплят и стават тежки. Скоро топлината минава нагоре по тях и скоро не ги усещате въобще. Упойката стига до гърдите. За да провери дали е стигнала догоре анестезиологът ще опита дали реагирате на различни места по тялото. През цялото време продължавате да сте на системи.

Скоро идва и екипът, който ще осъществи операцията. Това са няколко лекари и сестри. Поставят преграда от чаршаф пред вас (на нивото на гърдите) преди началото на операцията. Не усещате нищо. Но сте напълно в съзнание, можете да говорите и очаквате всеки миг появата на бебчо.

Ще ви направят малък хоризонтален разрез в долната част на корема – приблизително на нивото на триъгълника. В редки случаи, при специални показания, се прави вертикален разрез.

Веднага след началото на операцията – до 5 минути бебето е извадено. Ще чуете звуци и скоро проплакването – така дългоочаквано. Ето че вашето бебе вече е родено! Почти веднага ще ви го покажат – това е един наистина незабравим миг. Можете да му се порадвате, а след това го отнасят, за да се заеме втори екип с грижите по бебето. След малко ще ви съобщят и колко тежи и колко сантиметра е новороденото. Екипът лекари и сестри при вас продължават работа. Общо операцията трае около 40-50 минути, в редки случаи – повече.

След приключването на операцията ще бъдете пренесена на подвижно легло и с него – в реанимация. Евентуално ще можете да се видите със своя съпруг, да видите за минутка отново бебето. И от умора най-вероятно ще поспите.

След няколко часа анестезията ще започне да намалява действието си. Най-вероятно ще се появи болка. Възможно е да ви дадат друго болкоуспокоително – най-често като свещичка в ануса.

При всички случаи, въпреки болката, е добре да започнете да се раздвижвате рано – около 8-10 часа след операцията. Макар това да е доста трудно, поради болката, добре е поне да опитате да станете от леглото. Същевременно ще сте още на катетър до около 24 часа след операцията. На следващата сутрин в реанимация ще го махнат и ще ви направят тоалет. Ще дойде и рехабилитатор, за да ви помогне с първите движения из стаята. По-късно, по преценка на екипа – ще ви отведат в отделението, където ще видите отново своето бебе!

Добре е да направите опит и да го слагате на гърда за кърмене още при първите ви срещи, дори и да ви е трудно поради болките от операцията.

Възстановяването след секцио не е лесно, но отминава. Всеки следващ ден ще се чувствате по-добре и по-добре. До 5-6 дена вече почти няма да ви боли и ще слизате от леглото и движите без проблеми. Конците се махат по преценка на лекаря на 6-тия до 8-мия ден.

По-сериозна гимнастика за корема ще можете да правите след около месец. Тогава ще можете да поставяте и по-стегнато бельо за прибиране на корема.

Като цяло до месец след операцията ще сте забравила за всичко, което е минало, а радостта от общуването с малкото същество до вас ще компенсира всичко!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ivanka ( преди 11 години )
zdraveite! bremenna sam v 6m i mnogo se strahuvam ot predstoqstoto rajdane i dosta se 4udq kak da prote4e.4eta komentarite i sam mnogo razdvoena.za predimstvata i nedostatacite na dvete rajdaniq.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
катя ( преди 11 години )
имам 3 секцио и смятам да имам 4 незнам да ли е опасно някои ако знае да ми пи6е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 100 rate down comment
люба ( преди 11 години )
родих първото си дете по нормалния начин и така бях разцепена,че 1 месец не можех да си седна на д....о,освен това имах огромен проблем с ходенето до тоалетна.ревях от болки.сега ми предстои раждане и бих дала всичко за да родя със секцио.в случая не се боря срещу природата,а срещу собствените си лоши спомени.мисля,че няма нищо лошо в това майката да избере начина по който да роди,а не да бъде ограничена от докторите.пожелавам на всички бъдещи майки много здраве и успех по време на раждането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Дора ( преди 11 години )
Имам 3 деца,две нормални раждания и едно ссекцио.Майки уверявам ви,че няма по-добро от нормалното раждане.Оперираха ме по спешност,почти не ме хвана упойката, а и болките след това,възтановяването след нормалното раждане е по-бързо.Другото което е че когато родиш нормално,майчината кърма слиза веднага и можеш- да си кърмиш бебето спокойни,докато на мен след секциото кърма не ми слезе въобше.Така,че тези които раждате секцио пожелание,помислете си добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
vania ( преди 11 години )
Imam edin sin koito rodih sekcio po speshnost.V momenta uchakvam vtoroto si dete i za mig ne sam si pomisliala za normalno rajdane.No vsiaka maika si znae nai dobre.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
надежда ( преди 11 години )
аз родих единствения си син преди 2 год.със секцио и пълна упойка.не съжалявам дори за миг,че не беше естествено раждане,защото момичетата,които раждаха естествено и после по спешност ги оперираха казаха,че болката е несравнима.а това не е без значение,макар че всичко се забравя бързо вследствие на голямата радост.все пак това е възможно най-хубавата операция с прекрасен край нали?на всички ,които им предстои:не се страхувайте.болката е голяма първите 2 дни.махнат ли конците въобще изчезва.т.е.1 седмица са мъките.после е *** болка.за мен е добра пълната упойка.поспах и не разбрах нищо.при спиналната чуваш всичко и някой път е стресиращо.макар,че лекарите казват да не пиеш и ядеш нищо 24 ч.след операцията моят мепосъветва да си взема бонбони или хапчета за гърло за след това,защото много ще ви дразни гърлото след операцията с пълна упойка.заради тръбата поставена в гърлото,която аз не видях,но усетих после.много е болезнено да се закашляш след операцията,а дразни много.свива ви веднага ужасна болка в корема.така,че вземете си да е спокойно гърлото.успех на всички *** и кураж!всичко това си заслужава,повярвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Силви ( преди 11 години )
След два месеца ми предстой секцио.Много се страхувам от епидуралната анестезия и за това съм решила да е с пълна упойка.Моля който е раждал по този начин да ми даде повече информация как става всичко,какви са процедурите,какъв е периода на възтановяване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Бременна съм в 8ми месец.Обаче през 3тия ме оперираха от перитонит и целия ми корем е разрязан.Това беше в края на Ноември.От наколко лекаря чух че ще се наложи раждане чрез секцио.Но преди няколко дни чух че има малка възможност и за нормално раждане.Чудех се на кое да вярвам.Все пак имам още болки от операцията.Получените сраствания се разделят болезнено и още ме "опъва" раната отдолу.А пък никой не ми казва на 100% ще бъдес секцио или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
desislava ( преди 11 години )
na 27.03 rodih sekcio.bebeto be6e zastanalo sedali6no.purvite dva dena biaha trudni poradi bolkata koiato izpitvah,no posle otminava.vsi4ki mi kazvaha 4e sekcio e opasno,no az ne sum na tova mnenie.sega sum dobre i s e griga sama za malkoto mi momi4ence.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диана ( преди 11 години )
Аз също родих двете си деца чрез секцио но това мен не ме плашеше,бях спокойна и това до някаква степен позволява раждането да протече добре.Благодарна съм много на д-р Лазарова от гр.Бургас нямам думи да изразя колко съм и признателна.Тя ми помогна да стана майка на две деца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар