Бременност

Секцио – не му се плаши

24.04.2006г. / 09 55ч.
Аз жената
Секцио – не му се плаши

Предстои ви раждане. Поради една или друга причина ще е секцио. Не се плашете, а прочетете какво точно ви очаква и се успокойте – скоро вашето бебче ще е с вас и ще ви радва. А факт е, че усмихне ли се то – всичко се забравя.

Кога се налага раждане секцио?

В някои случаи се налага раждане секцио и то се планира по-отрано. Обикновено се прави 5-10 дена преди термин, за да се избегне междувременно започване на раждането, а същевременно плодът да е достатъчно зрял. Най-честите причини са едър плод, диабет или друго заболяване на майката. В редки случаи се налага и по-ранно изваждане на бебето – по решение на лекаря-гинеколог.

В някои случаи, обаче, секцио не е планирано – ако в процеса на раждане екипът прецени по една или друга причина може да се премине и към цезарово сечение. Най-често причината е недостатъчно разкритие.

При планираното секцио сценарият, по който ще протече всичко е следният.

От предната вечер ще ви дадат хапче, ще ви помолят да не ядете и да не пиете повече нищо. Ще ви подготвят за раждането с обръсване. На сутринта се прави клизма. Последните две процедури не са толкова неприятни, колкото си мислим предварително и са задължителни и при нормално раждане.

На сутринта ще ви заведат до залата за операцията. Ще сте само по нощница и чехли. Можете да носите и малка чантичка със себе си с най-важните си неща, но тя ще остане извън операционната.

В операционната ще легнете по гръб, с ръце в страни, за да ви сложат абокат и системи. Ще ви сложат и катетър. Поставянето му може да е съвсем леко неприятно.

След това ще ви сложат анестезия. В най-честия случай това са епидурална или спинална. Поставя се в гръбначния стълб. Анестезиологът и анестезиологичната сестра ще ви поставят в специална поза – на една страна, с присвити силно към главата колене. После ще ви предупредят и ще поставят с инжекция упойката. Поставянето на инжекцията наподобява много убождането от комар. При самото поставяне не бива да мърдате въобще. Сестрата ще ви помогне да стоите неподвижна, докато лекарят поставя инжекцията. След това ще ви поставят да легнете по гръб, ще сложат кислородна маска, ще ви попитат за състоянието ви. Скоро започва да действа упойката. Усещате първоначално, че краката ви се стоплят и стават тежки. Скоро топлината минава нагоре по тях и скоро не ги усещате въобще. Упойката стига до гърдите. За да провери дали е стигнала догоре анестезиологът ще опита дали реагирате на различни места по тялото. През цялото време продължавате да сте на системи.

Скоро идва и екипът, който ще осъществи операцията. Това са няколко лекари и сестри. Поставят преграда от чаршаф пред вас (на нивото на гърдите) преди началото на операцията. Не усещате нищо. Но сте напълно в съзнание, можете да говорите и очаквате всеки миг появата на бебчо.

Ще ви направят малък хоризонтален разрез в долната част на корема – приблизително на нивото на триъгълника. В редки случаи, при специални показания, се прави вертикален разрез.

Веднага след началото на операцията – до 5 минути бебето е извадено. Ще чуете звуци и скоро проплакването – така дългоочаквано. Ето че вашето бебе вече е родено! Почти веднага ще ви го покажат – това е един наистина незабравим миг. Можете да му се порадвате, а след това го отнасят, за да се заеме втори екип с грижите по бебето. След малко ще ви съобщят и колко тежи и колко сантиметра е новороденото. Екипът лекари и сестри при вас продължават работа. Общо операцията трае около 40-50 минути, в редки случаи – повече.

След приключването на операцията ще бъдете пренесена на подвижно легло и с него – в реанимация. Евентуално ще можете да се видите със своя съпруг, да видите за минутка отново бебето. И от умора най-вероятно ще поспите.

След няколко часа анестезията ще започне да намалява действието си. Най-вероятно ще се появи болка. Възможно е да ви дадат друго болкоуспокоително – най-често като свещичка в ануса.

При всички случаи, въпреки болката, е добре да започнете да се раздвижвате рано – около 8-10 часа след операцията. Макар това да е доста трудно, поради болката, добре е поне да опитате да станете от леглото. Същевременно ще сте още на катетър до около 24 часа след операцията. На следващата сутрин в реанимация ще го махнат и ще ви направят тоалет. Ще дойде и рехабилитатор, за да ви помогне с първите движения из стаята. По-късно, по преценка на екипа – ще ви отведат в отделението, където ще видите отново своето бебе!

Добре е да направите опит и да го слагате на гърда за кърмене още при първите ви срещи, дори и да ви е трудно поради болките от операцията.

Възстановяването след секцио не е лесно, но отминава. Всеки следващ ден ще се чувствате по-добре и по-добре. До 5-6 дена вече почти няма да ви боли и ще слизате от леглото и движите без проблеми. Конците се махат по преценка на лекаря на 6-тия до 8-мия ден.

По-сериозна гимнастика за корема ще можете да правите след около месец. Тогава ще можете да поставяте и по-стегнато бельо за прибиране на корема.

Като цяло до месец след операцията ще сте забравила за всичко, което е минало, а радостта от общуването с малкото същество до вас ще компенсира всичко!

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Бъдеща мама ( преди 11 години )
До Ицко !..... Извинявай , но ти как установи ,че за да бъде една жена истинска майка трябвало да усети болката от раждането и тнт ... Първо си мъж и няма да разбереш никога , второ - като гледам бащите не си дават особено зор за да станат татковци и да обичат децата си по същия начин и те да са им мили. Просто коментара ти тук е напълно излишен . И ако една жена е решила да роди секцио , дори и да няма медицинската нужда си е неин избор . Всеки сам решава за себе си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Boby ( преди 11 години )
Bremenna sam za vtory pat,razlikata megdy dvete mi detsa 6te e po4ti 10g.Doktorat mi kaza o6te v na4aloto 4e s vtoroto ragdane 6te izpitam sa6tite bolki kato pri parvoto ta dori i po golemi,za6toto se o4akva bebeto da e po edro.Zatova izob6to ne si i pomislam da roda o6te vednag normalno. Kogato d-ra ti obiasni vsi4ko mislia 4e niama za kakvo da se pritesniava6. Ostavat mi o6te po malko ot 3 m .Izpitala sam ednoto a sega mi predstoi i drygoto, taka 4e 6te vi pi6a pak koe e po bezbolezneno.Uspeh na vsi4ki bade6ti maiki.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 110 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Ицко, не се прави на умен, а се научи да пишеш, не се пише опойка, а УПОЙКА, НЕКА ПЪРВО СЕ НАУЧИМ ДА ПИШЕМ А СЛЕД ТОВА ДА КОМЕНТИРАМЕ!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
148 rate up comment 0 rate down comment
Марияна ( преди 11 години )
Аз съм бременна в 9 медец.Чудех се кой е по-удачния начин на раждане,но усъзнах,че да си родиш по естествен път е много по удачен начин.Може да те боли,но това е твоето дете,ти не си го намерил на пътя.Подкрепям напълно ицко т,23г.,варна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
maddlena ( преди 11 години )
Zdraveite,na 35 god.sam omajena,i ot strah vse oshte nqmam dete,ve4e se zamislqm seriozno,no straha 4e godinite sa mi mnogo me plashi za parvo rajdane,ako ima nqkoq rodila za parvi pat na 35 neka mi pishe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
441 rate up comment 40 rate down comment
ицко ( преди 11 години )
Здравейте, разлглеждах някакви работи и случайно попаднах на статийката и след като прочетох коментарите останах ТОТАЛНО разочарован от отношението на Българските Жени към това да станат майки.Не издържах и трябваше да пусна коментарче. Искам да кажа че здравето е най-важно и ако има и най-малък проблем то е изключително важно раждането да стане чрез секцио!!!!ОБАЧЕ всичко останало е каприз който небива да проевява всяка жена. Цялото удовлетворение от това да станеш майка е да ГО ИЗПИТАШ, а как ще стане това след като сте родили под опойка или пък особенно с пълна опойка(лягаш ,заспиваш , събуждаш се и си родила)(кога как не е важно)За да оцените нещо трябва да го изстрадате, това ви прави жени, а не маникюра за 20лв и парфюма за 120. Ако сте християни раждането по естествен начин е много важно и е мястото от житейския път който всяка жена и е отредено да мине. За тези които не знаят във библията пише следното:"В следствие на първородния грях(или яденето от дървото на познанието) Господ изгонва Адам и *** от рая.Адам е прокълнат да изкарва хляба си с пот на челото, а *** ДА РАЖДА В СКЪРБИ." Така че не бягайте от човешкото ами изживейте началото на НОВ ЖИВОТ, тъй като само вие сте благословенни да го правите.!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Биляна ( преди 11 години )
Здравейте!Бременна съм за трето,от последното раждане минаха 12 години и сега ме е страх. Както чубам от ляво и от дясно щяло да е като за пирво,ако е така не искам да си спомням за миките от пирвото раждане. То втерото беше след 3 години и със него нямах никакви проблеми, даже след втория час бях на крака и забравих за болките, но сега минаха 12 години. Дбоумя се, какво да преценя? Междо другото преди 2,5 години имах ЕКСТРА, при опит да забременея ми се случи извин маточна бременност и бях оперирана, така че имам си понятие от секцио и това не е много приятно.Много съм объркана! Как да постъпя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nataliq ( преди 11 години )
zdr az sam bremenna v parviq mesec i mn me e strah ot predstoq6toto rajdane i ot tova kakvo mi predstoi do samoto rajdane az 6te rodq sekcio za6toto ot pove4eto mneniq razbrah 4e toava e nai sigorniq na4in za bezopasnoto rajdane na moeto beb4e blagodarna sam 4e ima takiva saitove v koito moga da se informiram uspeh na vsi4ki bade6ti maiki:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25 rate up comment 10 rate down comment
Габриела ( преди 11 години )
Моля,пишете на кирилица ,а не на маймуница!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
LEXA ( преди 11 години )
И аз БЯХ твърдо за нормалното раждане.Миналата година родих за първи път.Убиха момченцето ми при раждането.Беше гротесно,един ужасен експеримент със здравото ми като камък бебе.Виждаха че не излиза но въпреки това не предприеха нищо.Не ме срязаха а ме караха да се обръщам да раждам на 4 крака. Три пъти ме въртяха така докато го уморят.После го повиха с одеалце и го сложиха умряло на гърдите ми, докато кръвта ми изтичаше. И това - контракции,раждане и шевове без никаква упойка. Ако не беше майка ми можеше и мен да ме няма сега. А за след раждането не искам и да си спомням. Как ме изпикаваха на *** в леглото. Повече от месец бях мъртвило. Сега съм бременна с второто ни дете.Този път е момиченце и НИКОГА АМА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА РАЖДАМ НОРМАЛНО. Имам планувано секцио за следващия месец.Стискайте палци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време