Бременност

Секцио – не му се плаши

24.04.2006г. / 09 55ч.
Аз жената
Секцио – не му се плаши

Предстои ви раждане. Поради една или друга причина ще е секцио. Не се плашете, а прочетете какво точно ви очаква и се успокойте – скоро вашето бебче ще е с вас и ще ви радва. А факт е, че усмихне ли се то – всичко се забравя.

Кога се налага раждане секцио?

В някои случаи се налага раждане секцио и то се планира по-отрано. Обикновено се прави 5-10 дена преди термин, за да се избегне междувременно започване на раждането, а същевременно плодът да е достатъчно зрял. Най-честите причини са едър плод, диабет или друго заболяване на майката. В редки случаи се налага и по-ранно изваждане на бебето – по решение на лекаря-гинеколог.

В някои случаи, обаче, секцио не е планирано – ако в процеса на раждане екипът прецени по една или друга причина може да се премине и към цезарово сечение. Най-често причината е недостатъчно разкритие.

При планираното секцио сценарият, по който ще протече всичко е следният.

От предната вечер ще ви дадат хапче, ще ви помолят да не ядете и да не пиете повече нищо. Ще ви подготвят за раждането с обръсване. На сутринта се прави клизма. Последните две процедури не са толкова неприятни, колкото си мислим предварително и са задължителни и при нормално раждане.

На сутринта ще ви заведат до залата за операцията. Ще сте само по нощница и чехли. Можете да носите и малка чантичка със себе си с най-важните си неща, но тя ще остане извън операционната.

В операционната ще легнете по гръб, с ръце в страни, за да ви сложат абокат и системи. Ще ви сложат и катетър. Поставянето му може да е съвсем леко неприятно.

След това ще ви сложат анестезия. В най-честия случай това са епидурална или спинална. Поставя се в гръбначния стълб. Анестезиологът и анестезиологичната сестра ще ви поставят в специална поза – на една страна, с присвити силно към главата колене. После ще ви предупредят и ще поставят с инжекция упойката. Поставянето на инжекцията наподобява много убождането от комар. При самото поставяне не бива да мърдате въобще. Сестрата ще ви помогне да стоите неподвижна, докато лекарят поставя инжекцията. След това ще ви поставят да легнете по гръб, ще сложат кислородна маска, ще ви попитат за състоянието ви. Скоро започва да действа упойката. Усещате първоначално, че краката ви се стоплят и стават тежки. Скоро топлината минава нагоре по тях и скоро не ги усещате въобще. Упойката стига до гърдите. За да провери дали е стигнала догоре анестезиологът ще опита дали реагирате на различни места по тялото. През цялото време продължавате да сте на системи.

Скоро идва и екипът, който ще осъществи операцията. Това са няколко лекари и сестри. Поставят преграда от чаршаф пред вас (на нивото на гърдите) преди началото на операцията. Не усещате нищо. Но сте напълно в съзнание, можете да говорите и очаквате всеки миг появата на бебчо.

Ще ви направят малък хоризонтален разрез в долната част на корема – приблизително на нивото на триъгълника. В редки случаи, при специални показания, се прави вертикален разрез.

Веднага след началото на операцията – до 5 минути бебето е извадено. Ще чуете звуци и скоро проплакването – така дългоочаквано. Ето че вашето бебе вече е родено! Почти веднага ще ви го покажат – това е един наистина незабравим миг. Можете да му се порадвате, а след това го отнасят, за да се заеме втори екип с грижите по бебето. След малко ще ви съобщят и колко тежи и колко сантиметра е новороденото. Екипът лекари и сестри при вас продължават работа. Общо операцията трае около 40-50 минути, в редки случаи – повече.

След приключването на операцията ще бъдете пренесена на подвижно легло и с него – в реанимация. Евентуално ще можете да се видите със своя съпруг, да видите за минутка отново бебето. И от умора най-вероятно ще поспите.

След няколко часа анестезията ще започне да намалява действието си. Най-вероятно ще се появи болка. Възможно е да ви дадат друго болкоуспокоително – най-често като свещичка в ануса.

При всички случаи, въпреки болката, е добре да започнете да се раздвижвате рано – около 8-10 часа след операцията. Макар това да е доста трудно, поради болката, добре е поне да опитате да станете от леглото. Същевременно ще сте още на катетър до около 24 часа след операцията. На следващата сутрин в реанимация ще го махнат и ще ви направят тоалет. Ще дойде и рехабилитатор, за да ви помогне с първите движения из стаята. По-късно, по преценка на екипа – ще ви отведат в отделението, където ще видите отново своето бебе!

Добре е да направите опит и да го слагате на гърда за кърмене още при първите ви срещи, дори и да ви е трудно поради болките от операцията.

Възстановяването след секцио не е лесно, но отминава. Всеки следващ ден ще се чувствате по-добре и по-добре. До 5-6 дена вече почти няма да ви боли и ще слизате от леглото и движите без проблеми. Конците се махат по преценка на лекаря на 6-тия до 8-мия ден.

По-сериозна гимнастика за корема ще можете да правите след около месец. Тогава ще можете да поставяте и по-стегнато бельо за прибиране на корема.

Като цяло до месец след операцията ще сте забравила за всичко, което е минало, а радостта от общуването с малкото същество до вас ще компенсира всичко!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
tina ( преди 11 години )
vijte as sam na 3o no ve4e imam 2 deca sekcio.naistina e dobre dokoto sa v opericionnata,no posle bolkata e jivotinska ........parviq pat mi se otvori ,polu4ixs infekciq i vse o6te si imam problemite.,bqx s palna upoika gadno e.vtroriq pat vsi4ko mina dobre s epidoralnata ,makar 4e bolkata si e ednakva.no sega problema mi e 4e vse o6te izglejdam kato bremenna v 6 7 mesec imam mn golqm korem a vtoroto mi dete e ve4e na 2 godinki i nz kakvo da pravq.mn sam depresirana ujasno e.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
malina ( преди 11 години )
rodix sas sektsio predi 10 dena.v4era mi se otvorixa vatre6ni 6evove i boli adski mn,,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 1 rate down comment
Malina ( преди 11 години )
Mili momi4eta imam dve deca i dvete sekcio.Ne mislja 4e e nuzno da ti sa razpori z-----a za da razberesh kakvo e da si maika.Njama da se grizi6 po-malko za detet ,nito 6te go obi4ash po-malko ako go rodish sekcio :) Uspeh na vsi4ki badeshti mamita :) Njama ni6to strashno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
cveti ( преди 11 години )
Momi4eta mnogo sujalqvam za vashite izgubeni beb4eta,no ne mislite li ,4e ne tuka mu e mqstoto za takiva postova,vse pak tuk gledame jeni na koito ni predstoi cezarovo se4enie,a puk 4eteme ....drugi neshta!Izvinqvam se pak nikoi ne iskam da obidq,no molq vi ima v neta dostatu4no temi za vashite slu4ai!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 2 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Ицко, мойто момче, много е лесно да се чете Библията и да се цитират пасажи от нея. Труден е изборът, труден е пътя, който всеки родител извървява в раждането, отглеждането и възпитанието на детето. По-добре да родиш с операция и да възпиташ човек, отколкото да родиш нормално и да го захвърлиш както правят доста от някои "майки". Изстраданата болка от раждането не прави никого майка. Отглеждането ден след ден, уроците, които си правите взаимно с детето, взаимната любов, която даваш и получаваш - това те прави родител. Успех в живота :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 0 rate down comment
петя ( преди 11 години )
Здравейте и от мен ,бременна съм с второто си дете в деветия месец ,поради седалищно разположение на детето се налага секцио.Първото съм го родила по естествен начин ,сега ще опитам пък с операция и не мисля че е кой знае каква разликата и в двата случая жената търпи всичко ,а мъжът чака отвън да иде да се почерпи :))))Успех на всички майки и няма нищо страшно и в двата случая .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
deliana ( преди 11 години )
zdraveite az ima dve deca ednoto e na 8 god nego sam go rodila normalno,a vtoroto po jelanie cekcio,moga da vi kaja 4e nqma ni6to stra6no ,razbira se na kakav doktor 6te popadnete,moqt be6e straxoten.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
galq ( преди 11 години )
zdravei te na vsi4ki bade6ti i nastoq6ti mami bremena sam nakraq na 6estiq mesec.na men mi senalaga da rodq sas operaciq poradi problemi s kravnata zahar iskam da popitam ako ima nqkoi koito po vreme na bremenosta mu se e poqvilo gastacionen diqbet dami pi6e i da mi razkaje kak mu e preminala samata bremenost i samoto seksio...6te sam vi mnogo blagodarana
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
АЛБЕНА ( преди 11 години )
Здравейте *** бъдещи и настжоящи,и аз първият път раждах със секцио но по медицински показания дъщеря ми вече е на 8 сега съм бременна за втори път и докторката ми каза че ще бъде пак секцио живот и здраве след месец.Искам да ви кажа че не е толкова страшно както и да раждаме колкото и да ни боли всичко се забравя щом видиме и гушнеме малкото човече желая късмет на всички *** хубаво бременеене и леко раждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 177 rate down comment
elena ( преди 11 години )
kakvi sa tezi gluposti za normalnoto rajdane i to ot myje.bolkata e tolkova ogromna ,4e nemoje da se opishe s dumi.az sym rodila 2 deca .ednoto s forceps ,a drugoto sys sekcio i sym zad ideqta da se rajda sys sekcio.mnogo po dobre e i za bebto i za maikata.mislq ,4e myjete izobshto nqmat pravo na komentar.da si gledat myjkite zadyljeniq.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар