Бременност

Секцио – не му се плаши

24.04.2006г. / 09 55ч.
Аз жената
Секцио – не му се плаши

Предстои ви раждане. Поради една или друга причина ще е секцио. Не се плашете, а прочетете какво точно ви очаква и се успокойте – скоро вашето бебче ще е с вас и ще ви радва. А факт е, че усмихне ли се то – всичко се забравя.

Кога се налага раждане секцио?

В някои случаи се налага раждане секцио и то се планира по-отрано. Обикновено се прави 5-10 дена преди термин, за да се избегне междувременно започване на раждането, а същевременно плодът да е достатъчно зрял. Най-честите причини са едър плод, диабет или друго заболяване на майката. В редки случаи се налага и по-ранно изваждане на бебето – по решение на лекаря-гинеколог.

В някои случаи, обаче, секцио не е планирано – ако в процеса на раждане екипът прецени по една или друга причина може да се премине и към цезарово сечение. Най-често причината е недостатъчно разкритие.

При планираното секцио сценарият, по който ще протече всичко е следният.

От предната вечер ще ви дадат хапче, ще ви помолят да не ядете и да не пиете повече нищо. Ще ви подготвят за раждането с обръсване. На сутринта се прави клизма. Последните две процедури не са толкова неприятни, колкото си мислим предварително и са задължителни и при нормално раждане.

На сутринта ще ви заведат до залата за операцията. Ще сте само по нощница и чехли. Можете да носите и малка чантичка със себе си с най-важните си неща, но тя ще остане извън операционната.

В операционната ще легнете по гръб, с ръце в страни, за да ви сложат абокат и системи. Ще ви сложат и катетър. Поставянето му може да е съвсем леко неприятно.

След това ще ви сложат анестезия. В най-честия случай това са епидурална или спинална. Поставя се в гръбначния стълб. Анестезиологът и анестезиологичната сестра ще ви поставят в специална поза – на една страна, с присвити силно към главата колене. После ще ви предупредят и ще поставят с инжекция упойката. Поставянето на инжекцията наподобява много убождането от комар. При самото поставяне не бива да мърдате въобще. Сестрата ще ви помогне да стоите неподвижна, докато лекарят поставя инжекцията. След това ще ви поставят да легнете по гръб, ще сложат кислородна маска, ще ви попитат за състоянието ви. Скоро започва да действа упойката. Усещате първоначално, че краката ви се стоплят и стават тежки. Скоро топлината минава нагоре по тях и скоро не ги усещате въобще. Упойката стига до гърдите. За да провери дали е стигнала догоре анестезиологът ще опита дали реагирате на различни места по тялото. През цялото време продължавате да сте на системи.

Скоро идва и екипът, който ще осъществи операцията. Това са няколко лекари и сестри. Поставят преграда от чаршаф пред вас (на нивото на гърдите) преди началото на операцията. Не усещате нищо. Но сте напълно в съзнание, можете да говорите и очаквате всеки миг появата на бебчо.

Ще ви направят малък хоризонтален разрез в долната част на корема – приблизително на нивото на триъгълника. В редки случаи, при специални показания, се прави вертикален разрез.

Веднага след началото на операцията – до 5 минути бебето е извадено. Ще чуете звуци и скоро проплакването – така дългоочаквано. Ето че вашето бебе вече е родено! Почти веднага ще ви го покажат – това е един наистина незабравим миг. Можете да му се порадвате, а след това го отнасят, за да се заеме втори екип с грижите по бебето. След малко ще ви съобщят и колко тежи и колко сантиметра е новороденото. Екипът лекари и сестри при вас продължават работа. Общо операцията трае около 40-50 минути, в редки случаи – повече.

След приключването на операцията ще бъдете пренесена на подвижно легло и с него – в реанимация. Евентуално ще можете да се видите със своя съпруг, да видите за минутка отново бебето. И от умора най-вероятно ще поспите.

След няколко часа анестезията ще започне да намалява действието си. Най-вероятно ще се появи болка. Възможно е да ви дадат друго болкоуспокоително – най-често като свещичка в ануса.

При всички случаи, въпреки болката, е добре да започнете да се раздвижвате рано – около 8-10 часа след операцията. Макар това да е доста трудно, поради болката, добре е поне да опитате да станете от леглото. Същевременно ще сте още на катетър до около 24 часа след операцията. На следващата сутрин в реанимация ще го махнат и ще ви направят тоалет. Ще дойде и рехабилитатор, за да ви помогне с първите движения из стаята. По-късно, по преценка на екипа – ще ви отведат в отделението, където ще видите отново своето бебе!

Добре е да направите опит и да го слагате на гърда за кърмене още при първите ви срещи, дори и да ви е трудно поради болките от операцията.

Възстановяването след секцио не е лесно, но отминава. Всеки следващ ден ще се чувствате по-добре и по-добре. До 5-6 дена вече почти няма да ви боли и ще слизате от леглото и движите без проблеми. Конците се махат по преценка на лекаря на 6-тия до 8-мия ден.

По-сериозна гимнастика за корема ще можете да правите след около месец. Тогава ще можете да поставяте и по-стегнато бельо за прибиране на корема.

Като цяло до месец след операцията ще сте забравила за всичко, което е минало, а радостта от общуването с малкото същество до вас ще компенсира всичко!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
malina ( преди 11 години )
zdravete kazvamse malina.ot belgia. imam 2 deca momi4encetomie 2godinki a mom4encetomi na 7 meseca. i dvete mi rajdania sa sas sekcio parvoto rajdane mi go napraviha vav belgia smeq davi kaja 4e po4ti ni6to nesam usetila do kato vtoroto be6e vav balgaria za tova moga kaja 4e be6e ujas imah adski bolki i po vreme na operaciata i sled tova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Aleksandra ( преди 11 години )
Zdraveite.Naskoro rodih v London 4rez sekcio i iskam da spodelq s vsi4ki koito se pritesnqvat ot tozi vid rajdane,4e nqma ni6to stra6no.Prieha me po spe6nost men i sled 1 4as bqh v operacionnata,biha mi upoika v grabnaka koeto e edinstvenoto nepriqtno ne6to i sled tova ne 4uvstva6 ni6to ot gardite nadolu.Operaciqta prodalji 1 4as prez cqloto vreme bqh v saznanie i vijdah kakvo stava,mallkiq mi sin se rodi jiv i zdrav.Malko nabolqva edinstveno kogato po4ne da te puska upoikata,davaha mi bolkouspokoqva6ti prez cqloto vreme i na 2-q den ni izpisaha.Ne se pla6ete dami,dali s sekcio ili estestveno rajdane,tova e va6iq mig-NASLADETE MU SE ISTINSKI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
sonia ( преди 11 години )
iskam da popitam jenite rajdali sas sekcio.do kolko vreme sled rajdaneto im idva normalniat cikal,sled kato ve4e sa se iz4istili sled operaciata.blagodaria vi predvaritelno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
eli ( преди 11 години )
az sa6to rodih sekcio-sina mi e na 1 godina i 3 meseca,iskah normalno,no vdignah visoko kravno lekarite se strahuvaha i tai kato vodite mi bqha pozeleneli,se naloji sekcio.mina ujasnooooooo,ne me hvana epiduralnata upoika poradi u6ipqvane na tozi pre6len v blizost do koito se postavq,napraviha mi 4 opita,sled koeto me prispaha s palna upoika,sabudih se mnogo trudnooo,bolkata be6e golqma,pomislih si 4e sa me usakatili,no o6te na sledva6tiq den zapo4nah barzo da se vazstanovqvam,edinstveniq nedostatak na sekcioto e 4e korem4eto ne se pribira dokrai kakto pri normalnoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Калинка ( преди 11 години )
Преди два месеца родих сина си по естествен път и мога да кажа ,че изобщо не беше сташно и болеше доста по-малко ,отколкото очаквах.Така че не се страхувайте и оставете природата да си свърши работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Petia ( преди 11 години )
Не е задължително възтановяването след нормално раждане да е по-лесно! Аз родих нормално дъщеря си и не можах изобщо да седна през първите 10 дена. Една *** пулсираща болка се бе настанила отзад, а при опит да седна сякаш щеше нещо да се скъса и не сядах! Предполагам, че са били хемороиди... А епизиотомията и всички вътрешни и външни шевове почти не ги чувствах от тази болка. Следващите 10 дена успявах да седна, но на една страна и това вече не беше проблем.Проблемът през този период бяха зверските бъбречни кризи, които направих и по съвет на педиатъра на новороденото ми бебче трябваше да ги изтърпя без болкоуспокояващи, иначе ще отбия детето си и няма да го кърмя повече! Реших да изтърпя всичко, може да е с много рев и сълзи, но кърмих и стисках зъби!!! Дъщеря ми вече е на 3 годинки и скоро ще става кака :-)!!! Вече ще е секцио, защото бебо е много голям юнак :-) Успех на всички *** и помнете, че не е важно как раждаш детето си, а дали сте добре и двамата след раждането, а също и да си много добра, любяща и търпелива майка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
Езиковед ( преди 11 години )
Не мога да разбера само - сайт за граматически бисери ли е това или просто само неграмонтни раждат???Извинявам се на няколкото, които явно знаят правописа, но те потвърждават правилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Владислава ( преди 11 години )
здравейте!аз влязох в болницата след като ми изтекоха водите,за да раждам нормално.след няколко часа мъчителни контракции нямах разкритие и ме оперираха по спешност.като човек преживял и контракции и операция наведнъж мога да кажа че болката след операцията е минимална в сравнение с болката от контракциите!ако реша да имам второ дете-със СЕКЦИО по мое желание!а преди да родя,бях против секциото,но не знаех как боли от контракциите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Здравейте! Аз също родих със секцио преди 3 години и сега отново съм бременна - вече 5ти месец. Родих със секцио по преценка на гинеколога, който следеше бременността ми и не съжалявам въобще! Няма нищо страшно нито по време на операцията, нито след това. Болката не е чак толкова нетърпима. Надявам се и втория път да мине безпроблемно! Успех на всички, които им предстои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 0 rate down comment
Добромира ( преди 11 години )
Родих дъщеря си преди 5 месеца със секцио.Наложи се по спешност след 12 часови мъки и поради некомпетентност на лекарите.Като не си с уговорен лекар те оставят и не им пука.Секциото мина добре-с местна упойка.Доста болезнена е,но поне пропускаш неприятното събуждане.Възстанових се за около седмица като изключим гнойта,кочто протече от рана и лекувах още месец.Но е по-добре от болките на нормалното раждане.Успех на всички бъдещи майки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар