Бременност

Любопитни факти за плодовитостта

Здрави кости – слаби яйчници?

28.04.2014г. / 16 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Безплодието е много чувствителен въпрос, който може да накара много жени да потънат сами в болката си и да изгубят себе си сред своите неосъществени мечти за забременяване.

Много жени в репродуктивна възраст изпитват сериозни трудности със зачеването. Много други фактори, освен физическото здраве влияят върху плодовитостта. Например, стресът може да удвои риска от безплодие, докато една най-обикновена 20-минутна разходка може да подобри шансовете да се сдобиете с наследник.

Ще ви представим някои интересни факти за плодовитостта, от какво се влияе тя и как може да бъде подобрена, факти, които предполагаме са ви неизвестни!

1. Да сте прекалено „във форма“ може да навреди на плодовитостта

По всички здравословни въпроси медицината е единодушна – да бъдеш в добра физическа форма е въпрос №1 по важност! Това обаче не важи при въпроса с плодовитостта. За да забременеете не трябва да сте с наднормено тегло – факт! Но не трябва и да сте прекалено слаби. А според норвежко изследване се оказва, че не трябва и да тренирате прекалено много, защото крайното изтощение на тялото не е полезно. Както с всяко нещо и с него не бива да се прекалява.

2. Лоша новина за онези, носещи нулева кръвна група

Учени от Йейлския университет и Колежа по медицина „Алберт Айнщайн“ открили, че за жените с нулева кръвна група е два пъти по-вероятно да имат в кръвта си хормон, каращ яйчниците им да се „държат“ като по-възрастни, в сравнение с действителната им възраст.

Свързани статии

3. Здрави кости, слаби яйчници?

Жените често са насърчавани да пият мляко за здрави кости, но вярно ли е, че това вреди на яйчниците? Едно проучване установява, че жените, които ядат млечни продукти с ниско съдържание на мазнини са изправени пред 85% увеличен риск от безплодие, в сравнение с жените, които консумират малко или никакви млечни продукти.

4. Липсата на слънчева светлина може да повлияе плодовитостта

Може би има нещо вярно в поговорката, че лятото е „сезонът на любовта“. Учени от Университета в Грац, Австрия, провели изследване и установили, че жените в овулация през зимата имали значително по-ниски шансове за забременяване, в сравнение с летните месеци, защото важният витамин D през зимата значително намалява, заради липсата на достатъчно силна слънчева светлина.

Естрогенът и прогестеронът се увеличават с до 15% през летните месеци, което от своя страна увеличава шансовете за зачеване с 21%.

5. Зарежете пуканките!

Няма да е лошо да помислите върху това да редуцирате до минимум хапванията на пуканки пред телевизора късно вечер. Според учени от Калифорния, химикалите, отделяни при процесите на готвене в микровълнова фурна, които се натрупват в кръвта чрез пуканките, са вредни за плодовитостта. Всъщност, тези вредни химикали се излъчват и от тефлона, и от някои огнеупорни материали.

 

Коментирай