Бременност

Как да намалите болките в гърба по време на бременност

Посещавайте часове по водна аеробика

21.05.2014г. / 13 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Болките в гърба са едно от най-често срещаните неразположения по време на бременност. За да намалите тяхната интензивност е важно да поддържате здравословно тегло и да останете физически активни.

Споделяме още няколко идеи, които могат да намалят напрежението в гърба.

Йога за бременни

Йогата за бременни е чудесен начин да тонизирате всяка част на тялото си, включително и гърба. Пренаталната йога ще ангажира всеки мускул на гърба, като осигурява ефективна тренировка, която стяга долната му част.

Плуване или водна аеробика за бременни

Плуването се препоръчва за редица гръбначни проблеми, както и за стягане и тонизиране на мускулите на тялото. Ако може да плувате, това е една от най-добрите активности, която ще ви помогне да облекчите напрежението в гърба, както и в останалата част на тялото.

Водната аеробика е здравословна и забавна алтернатива за бременните, дори когато не може да плувате. В много от модерните спортни центрове или болници се предлага и тази активност.

Акупунктура

Тайните и техниките на източната медицина са широко разпространени в целия свят. Малките тънки и стерилни игли се поставят в специфични енергийни точки. По този начин се активира собствената защитна система и се облекчават редица болки и неразположения свързани с бременността като болките в гърба.

В проучване направено през 2007 година, 60% от жените, които са били подложени на терапия с акупунктура са споделили, че болките в таза и гърба значително са намалели.

Поддържайте добра стойка

Добрата стойка е от значение, когато искате да се чувствате максимално комфортно. При растежа на корема центъра на тежестта се измества напред. Опитайте се да запазите добрата си стойка като поддържате гърба си изправен, а раменете леко назад.

Носете удобни обувки и ако се налага през деня да седите дълги часове, осигурете си стол, който да поддържа гърба ви изправен или поставете малка възглавница зад долната част на гърба.

Свързани статии

Осигурете си и малко столче, на което краката ви да се отморяват през определен период от време.

Спете на една страна

Ако вечер, когато си легнете по гръб усещате напрежение, легнете на една страна. Дръжте свити едното или двете си колена, като между тях може да поставите мека възглавничка. За подкрепа, възглавнички може да поставите зад гърба си и под корема.

Помислете за масаж за бременни

Редовните пренатални масажи могат да помогнат за отпускането на мускулите. Това ще ви накара да се чувствате енергични, по-лесно подвижни, ще намали тежестта и напрежението в гърба както и болезнените крампи.

Снимка: photl

Коментирай