Бременност

На кои храни да сложите „черен печат“ по време на бременността?

Пропускайте недопеченото месо и топеното сирене

09.06.2014г. / 13 38ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Храненето по време на бременност е много важно за здравето на бебето и на майката. Бременната жена трябва много да внимава в спазването на здравословна диета, в достатъчния прием на важни хранителни вещества, витамини и минерали.

Но има някои храни, които не са препоръчителни за консумация по време на бременността, защото крият известни рискове.

Пропускайте топеното сирене

Насладете се на твърдия настърган пармезан върху любимата ви паста, но гледайте да избягвате топеното сирене, изобщо меките сирена. Те обикновено са приготвени от непастьоризирани млека, които съдържат бактерията листерия, която може да бъде опасна за здравето на майката и бебето.

Избягвайте сирена като бри, камембер, фета, синьо сирене, освен ако на етикета пише, че са направени от пастьоризирано мляко.

Пропускайте недопеченото месо

Ако обичате да си похапвате алангле, по време на бременността ще трябва да се въздържате. Недопеченото месо крие рискове от токсоплазмоза и най-различни бактерии.

Сурово тесто

Когато печете сладки или тестени десерти за семейството си, гледайте тестото да е добре опечено. Също ако суровото кексово тесто ви е било любимо, ще трябва да стиснете зъби. Докато сте бременна не е добре да опитвате сурово тесто заради суровите яйца, които носят потенциален риск от инфекции и зарази.

Домашно приготвено тирамису

Поради същата причина с опасността от сурови яйца е добре да избягвате и любимото на милиони по света тирамису. В оригиналната рецепта за тирамису, кремът се състои от маскарпоне, бита сметана и сурови яйца. Ако ви се хапва този невероятен десерт, уверете се, че няма сурови компоненти в него.

Деликатесни меса

За разлика от много други хранителни микроби, листерията може да се размножава дори и при ниските температури в хладилника. Поради тази причина трябва да се избягват бързо развалящи се меса, колбаси, кренвирши, когато сте бременна.

Свързани статии

Немити плодове и зеленчуци

Бременността е моментът, в който трябва да заредите хладилника си с пресни плодове. Колкото повече витамини, толкова по-добре! Но е от изключителна важност преди да ги консумирате, те да бъдат много старателно измити. Нитратите и пестицидите, с които е обсипана кората на плодовете и зеленчуците могат да се окажат много опасни за здравето.

Пресни миди

Мидите са едни от най-големите причинители на заболявания сред морските дарове. Те са основни виновници за пренасяне на паразити и бактерии, които обикновено се срещат във варените морски дарове. Така че, пропуснете ги за 9 месеца поне!

Картонени и пластмасови кутии

Поначало кутиите за съхранение на храна са непрепоръчителни, заради вредното влияние на пластмасите. Докато сте бременна те стават още по-непрепоръчителни, освен ако не ги сложите веднага в хладилника.

Носенето на храна от ресторанта за вкъщи в подобни кутии е предпоставка за размножаване на много бактерии, заради задържането на топлината и парата от топлата храна. Пластмасата става токсична в допир с топлината, следователно още по-вредна.

Коментирай