Бременност

Желязодефицитна анемия по време на бременност

Симптоми, лечение и диета

04.07.2014г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато една жена е бременна, за тялото й са необходими по-високи нива на желязо, защото то е необходимо за развитието на плода. Освен това желязото е необходимо за образуването на хемоглобин – протеинът в червените кръвни телца, който пренася кислород към останалите клетки в целия организъм.

По време на бременността количеството кръв се увеличава в тялото на майката, за да задоволи нуждите на развиващия се плод. Именно заради това майката се нуждае от повече желязо, за да увеличи нивата на хемоглобин, необходим за растящото бебе и плацента.

За съжаление, повечето жени губят доста желязо по време на бременността, особено през второто и третото тримесечие. В един момент има опасност от настъпване на желязодефицитна анемия.

Количеството желязо, необходимо на ден, е между 18 и 27 милиграма. За да намалите риска от поява на анемия по време на бременността, трябва да се постараете да запасите тялото си с достатъчно количество желязо преди и по време на бременността.

Как да разберете дали сте анемична?

Вашият лекар трябва да тества кръвта ви веднага след установяване на бременността и регулярно с течение на протичането й.

Дори да не сте анемични в началото на бременността, не е необичайно с напредването й да получите известни смущения в нивата на желязото. Нормално е хемоглобинът и хематокритът да понижават нивата си през този период на усилен растеж на плода.

Свързани статии

Ако все пак развиете анемия, е възможно да нямате никакви симптоми, ако състоянието ви не е толкова влошено. Има вероятност да се чувствате уморени, слаби, замаяни. Тези симптоми се бъркат често със симптомите на ранна бременност, затова винаги трябва да правите навременни консултации с лекар.

Ако забележите, че сте по-бледи, имате сърцебиене, задух, неоправдано главоболие, виене на свят, раздразнителност, затруднена концентрация и дори припадъци, тогава незабавно трябва да отидете на лекар, защото желязото ви може да е паднало застрашително.

Как се лекува желязодефицитна анемия?

Ако изследванията покажат, че страдате от това състояние по време на бременността и ако нивата са прекалено ниски, лекарят ви може да ви предпише заместителна терапия чрез хранителни добавки.

Следвайте инструкциите на вашия лекар и никога не приемайте повече от предписаното! Имайте предвид, че злоупотребата с добавките с желязо може да предизвика сериозни здравословни проблеми, дори отравяне.

Ако не се налага медикаментозно лечение, можете да оптимизирате диетата си с повече желязосъдържащи продукти. На първо място е спанакът. Освен него е добре да консумирате червено месо, яйчни жълтъци, зеле, сушени плодове (сливи, стафиди), миди, пилешки дреболии, бобови зърна, черен дроб, артишок.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
Аз пиех чай от коприва по 4 чаши на ден и това много ми помогна. Този чай не е от най-вкусните, но се свиква. Имаше обаче страхотен резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
Свободно време