Бременност

Как витамин B6 влияе на сутрешното гадене?

Един от неприятните моменти от бременността

24.10.2014г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сутрешното гадене по време на бременността и най-вече в началото й са един от най-големите проблеми в този период. Много жени понасят трудно това физическо препятствие.

Има редица домашни лекове, с които можете да се опитате да облекчите положението. А според новите изследвания, витамин В6 също е сред помощниците в тази ситуация.

Научните изследвания показват, че приемането на допълнителни дози витамин В6 при бременни жени помага значително за облекчаване на гаденето.


Бременните жени се нуждаят от средно по 1,9 милиграма на ден от важния витамин. Той помага за изграждането на антитела, червени кръвни телца и невротрансмитери, които са важни за развитието на бебето.

Свързани статии

Витамин В6 се набавя чрез разнообразие от храни като банани, ядки, зелен фасул, моркови, карфиол, картофи, постни меса и риба. Те всички са добри източници на витамин В6, но невинаги чрез диетата си можем да набавим нужното дневно количество. Затова бременните жени, които имат по-тежки пристъпи на гадене и световъртеж, могат да обсъдят взимането на добавки от витамин В6 с лекаря си.

Препоръчително е да не се взима по-голяма от посочената доза, защото ефектът може да се окаже тъкмо обратният. Витамините не са безобидно средство, особено в този деликатен период от живота на една жена.

Пренасищането на организма с витамин В6 може да доведе до скованост и увреждането на проводимостта на нервите. Това е опасно състояние както за бременната, така и за бебето .

Коментирай
Свободно време