Малко хора знаят кръвната си група. Знаят я най-вече онези, на които им се е наложило да направят специален тест, за да я разберат. Кръвната група има още един определящ фактор – така нареченият резус-фактор Rh.

Той представлява протеин, намиращ се на повърхността на червените кръвни клетки. За хората, чиято кръв съдържа този протеин, се казва, че имат Rh-положителна кръв. Те представляват около 80% от населението на света.

Всички останали, чиято кръв не съдържа този протеин, имат Rh-отрицателна кръв.

Много често хората разбират какви са кръвната им група и резус-факторът, когато ще имат дете. За бременните жени е много важно да бъде определена кръвната им група, както и за татковците.

Ако вие и вашият партньор имате Rh-положителна кръв, тогава няма никакъв проблем за бебето. Това важи и когато двамата родители са с отрицателен резус-фактор.

Но когато майката има отрицателен резус-фактор, а бащата положителен, бебето може да вземе или положителния резус-фактор, или отрицателния. Потенциално опасно състояние би се оказало, ако майката е с отрицателен резус-фактор, а бебето с положителен.

Състоянието протича подобно на автоимунно заболяване. Ако майката е резус-фактор отрицателна е много възможно да притежава антитела срещу протеина, които могат да се пренесат върху бебето чрез плацентата.

Тези антитела атакуват клетките на специфичния протеин, защото ги регистрират като враг. Това може да доведе до образуване на съсирек при детето и да причини неговата преждевременна смърт в тежки неовладени случаи.

В останалите случаи антителата разрушават червените кръвни клетки в тялото на бебето, което може да доведе до усложнения като жълтеница, анемия, сърдечна недостатъчност, уголемяване на органи и други.

Още по темата

Рискът от Rh-несъвместимост при първата бременност е значително по-нисък. Но с всяка следваща бременност той се повишава. Това изисква специално наблюдение и лечение, за да се предотврати атаката на майчиния организъм срещу бебето.

Обикновено се назначава профилактика. Лечението става чрез инжектиране на майката с Rh имуноглобулин по време на първата бременност, за да се попречи на тялото й да развива антитела срещу специфичния протеин.

Тъй като лекарите рядко вземат проби от кръвта на бебето преди раждането, резус-фактор отрицателните майки почти винаги подлежат на превантивно лечение.

Обикновено лечението представлява поставяне на две инжекции – едната около 27-ата седмица от бременността, другата – веднага след раждането. Много лекари препоръчват инжектирането на бебето след раждането да стане само в случаите, в които то е с Rh-положителен.

Някои пък смятат, че е добре да се постави такава инжекция, дори ако бебето е с отрицателен резус-фактор. Решението се взема индивидуално след щателни изследвания и обмисляне на резултата.