Бременност

Лекове при разранени зърна

Опитайте с кокосово масло и мед

30.06.2015г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разранените и болезнени зърна са едно от най-честите неразположения по време на кърмене. Когато кожата на зърната е възпалена, напукана, зачервена, това създава дискомфорт при кърменето на бебето.

Ето защо е добре да знаете няколко лека, които могат да ви помогнат да възстановите вашият комфорт и да направят кърменето по-приятно.

Кърма

Когато приключите с кърменето или изцеждането на гърдите си, нанесете върху зърната малко количество от кърмата. Майчиното мляко има редица приложения и се смята, че може да намали дразненето и да успокои възпалените зърна. Също така кърмата има антимикробно действие.

Топли компреси

Топлите компреси не само ще спомогнат за отделянето на кърмата, но и ще успокоят разранените зърна. Веднага след като накърмите бебето, приложете върху зърната топъл компрес с мека памучна кърпа.

Чаени торбички

Някои майки споделят, че топлата (приятно топла, не гореща) торбичка чай, действа като незабавна помощ при разранени зърна. Въпреки това е добре да знаете, че танините в чая може да действат изсушаващо на кожата на зърната. Затова прилагайте торбички зелен чай, тъй като в него има съединения, които помагат за по-бързото заздравяване на кожата.

Масла

Опитайте със зехтин или 100% натурално кокосово масло. Тези масла ще подхранят кожата, ще я направят по-мека и еластична и ще ускорят процеса на заздравяване. Не забравяйте преди кърмене да измивате добре гърдите си, за да няма остатъци от маслата.

Мед

Медът е естествен антибиотик и е подходяща натурална грижа за разранени зърна. Ако имате възможност купете си мед от манука (за неговите полезни качества може да прочетете тук), ако не, купете обикновен пчелен мед, но който да бъде 100% натурален. Нанесете малко количество мед върху зърната и оставете да действа за 10-15 минути, след това изплакнете с вода.

Масло от невен

Невенът е билка, която ако нанесете под формата на масло върху зърната, може да помогне за намаляване на инфекцията и подуването. Смесете няколко капки от маслото със зехтин и масажирайте върху разранените зърна. Преди да накърмите бебето измийте добре гърдите си.

Лайка

Лайката може да облекчи неразположенията при разранени зърна. Билката има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които помагат на кожата да заздравее по-бързо.

Накиснете няколко торбички лайка в гореща вода. След няколко минути ги извадете и оставете да се охладят. След това ги поставете върху разранените зърна за 10 минути. С отварата от лайка може да си правите и компреси за зърната. Важно е преди кърменето да измиете добре гърдите си.

Снимка: istock

Коментирай