Бременност

Билки за всеки етап от бременността

За повече енергия приемайте чай от коприва

30.07.2015г. / 11 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Билките са използвани в продължение на хилядолетия за облекчаване на различни неразположения, лекуване и стимулиране на зачеването. Има такива, които са подходящи за прием и по време на бременност.

В следващите редове може да видите кои билки за какво са полезни. Съветваме ви преди да започнете да ги консумирате под формата на чай, да се консултирате с вашия наблюдаващ лекар.

Билки за успокояване на сутрешното гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са едни от най-честите неразположения по време на бременност. Те се дължат на хормонални колебания, ниска кръвна захар и т. н. За да облекчите гаденето е важно не само да приемате по-леки и лесносмилаеми храни, но може да консумирате и чай от разнообразни билки. Такива са лайката, мента, корен от глухарче, копър.

Билките могат да бъдат комбинирани или приемани поотделно. Съветваме ви към ароматния чай винаги да добавяте малко парче джинджифил, тъй като той също може да помогне за облекчаване на неразположенията.

Билки за добро здраве и храносмилане

През първите месеци от бременността освен гадене, по-често ще усещате и умора. Тя отново може да се дължи на хормоналните промени, но също така и на ниски нива на хемоглобин. Затова една от най-препоръчваните билки за бременни е копривата.

Тя е богата на желязо, но също така ще засили имунитета ви и ще ви поддържа по-енергични. За поддържане на добро здравословно състояние пийте чай от червена детелина, люцерна, джинджифил, корен от глухарче.

Свързани статии

Билки за красива кожа

Билките могат да помогнат не само да елиминирате гаденето и да повишите вашите енергийни нива, но и да имате здрава, еластична и красива кожа. Важно е още от първите месеци да подхранвате кожата на тялото си с подходящи лосиони и кремове, които да повишат нейната еластичност и да намалят риска от появата на стрии.

Може да си направите и този билков балсам или да нанасяте самостоятелно маслата с леки масажни движения.

За да си го приготвите ще ви бъде необходимо:

  • ½ чаша какаово масло
  • ½ чаша кокосово масло
  • една капсула витамин Е масло
  • 2 чаени лъжички настърган пчелен восък
  • ¼ чаша масло от кайсия, бадем или масло от гроздови семки

В тенджера на водна баня разтопете пчелния восък. След това към него добавете останалите съставки. Разбъркайте добре и сипете сместа в стъклено бурканче или подходяща метална кутийка с капаче.

Снимка: istock

Коментирай