Бременност

5 вида млека, полезни за бременни

Бадемовото мляко е най-добрата алтернатива за тези бременни, които имат непоносимост към соя, лактоза

24.02.2016г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е период от живота на всяка жена, в който тя трябва да обърне специално внимание на начина си на хранене. В здравословното ѝ меню, освен пресни плодове и зеленчуци, трябва да има и мляко.

То е жизненоважен източник на витамини, минерали, като калций. Проучвания показват, че една бременна жена се нуждае от 1000 до 1300 мг калций на ден. Кои млека, освен кравето може да консумирате по време на бременност?

Козе мляко

Козето мляко има специфичен вкус и не всеки обича да го консумира. Въпреки това, неговите хранителни предимства го правят едно от най-полезните млека за бременните жени. В сравнение с кравето мляко, то има по-високо съдържание на протеини, по-малко мазнини и повече витамин В2, който стимулира производството на антитела и по този начин поддържа здрава имунната система.

Консумацията на козе мляко понижава холестерола и ускорява процеса на обмяната на веществата, като подпомага и храносмилането. Този вид мляко съдържа най-много витамин А, който се абсорбира директно от организма. Една чаша козе мляко осигурява 283 мг калций.

Соево мляко

Соевото мляко съдържа почти същото количество протеин като кравето. Неговата консумация няма да се отрази на нивата на холестерола, но ще достави достатъчно количество калций за вас и развиващото се бебе.

Мононенаситените мазнини помагат в защитата срещу сърдечносъдови заболявания. Антиоксидантите, намиращи се в соевото мляко, помагат в борбата срещу рака. Една чаша соево мляко осигурява 300 мг калций.

Оризово мляко

Ако страдате от диабет тип 1 или 2 както и от гестационен диабет, този вид мляко не е подходящ за вас, тъй като съдържа 4 пъти повече въглехидрати в сравнение с кравето. В случай, че не страдате от диабет, може да консумирате оризово мляко, тъй като то е богато на витамини, но с ниско съдържание на мазнини. Млякото е и един добър източник на калций, селен и манган. Една чаша от него ще ви осигури 20 мг калций.

Бадемово мляко

Бадемовото мляко е най-добрата алтернатива за тези бременни, които имат непоносимост към соя, лактоза. То е лишено от наситени мазнини и няма да окаже влияние върху нивата на холестерола.

Богато е на фолиева киселина, фибри, протеини, витамин В, калций, желязо и витамин Е. С ниско съдържание на калории, бадемовото мляко съдържа също антиоксиданти, които стимулират имунната система. Една чаша от него ще ви осигури 7,5 мг калций.

Овесено мляко

Високото съдържание на фибри в овесеното мляко намалява риска от появата на запек по време на бременност.

Свързани статии

Също така спомага за контрола на нивата на кръвната захар и за транспортирането на кислород до клетките.

Овесеното мляко е богато на витамини A и B и минерали като манган, калий и фосфор. Съдържа повече количество протеини от бадемовото или оризово мляко. Една чаша от него ще ви осигури 120 мг калций.

Снимки: photl.com

Коментирай