Бременност

Аспиринът може да увеличи шансовете за зачеване на момче

При какви обстоятелства?

19.07.2016г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жените, претърпели един и повече спонтанни аборти обикновено биват съветвани да приемат ниски дози аспирин при следващи бременности. Оказва се според ново проучване, че именно приемът на аспирин допринася за бременност с мъжка рожба.

Защо това е така?

Аспиринът има противовъзпалителен ефект, освен че разрежда кръвта и пречи на съсирването. Изследването, публикувано в Clinical Investigation сочи, че именно ниските дози на позволени противовъзпалителни медикаменти, какъвто е аспиринът, помагат не само за задържане на плода, но и за зачеване с момче.

Причината е, че мъжките ембриони са по-уязвими по отношение на възпалението във и около матката на майката. Женските ембриони са по-устойчиви. Именно затова и мъжките ембриони са по-податливи на спонтанен аборт при наличие на възпаление в матката и тазовата област, пише kidspot.com.au.

Когато бъдат предписани ниски дози аспирин след спонтанен аборт и преди следваща бременност, много по-вероятно е да заченете с момче при тези обстоятелства.

Снимка: iStock

Разбира се, това не е задължително. Шансът да родите момче при прием на ниски дози аспирин преди зачеването се увеличава с около една трета. Всичко останало зависи и от сперматозоидите и ДНК-то на вашия партньор.

Свързани статии

Тоест, резултатите от тези изследвания е по-вероятно да важат за жени, имали спонтанни аборти в миналото си. Умишленото взимане на аспирин при жени без подобна история надали би дало ефект, да не говорим, че без лекарско съгласие взимането на каквито и да било медикаменти би било истински рисковано.

Другото важно е жените, които са претърпели аборти да имат лекарско потвърждение, че те са предизвикани от възпаления. При други обстоятелства този метод с ниски дози аспирин също не би сработил.

Ако наличието на възпаление не бъде доказано при спонтанния аборт, приемът на аспирин преди следващата бременност няма да промени шансовете да заченете момче.

Коментирай