Бременност

Опасни ли са упражненията с тежести през бременността?

Всичко в умерени количества е полезно

21.07.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Упражненията с тежести често биват избягвани по време на бременността поради страха от травми, преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Тези страхове са основателни, защото е възможно някое от тези усложнения, а и други подобни, да се случат. Но това е в случай, че не спазвате определени предпазни мерки и съвети.

Всъщност, упражненията с тежести имат много полезни въздействия върху организма. Те допринасят за доброто стягане и работа на мускулите в цялото тяло, което има голямо значение за протичането на бременността и раждането.

В този период обаче трябва да се въздържате от прекалени тежести и твърде много изсилване в повторенията, защото това крие рискове.

Ако сте избрали да продължите любимите си упражнения с тежести, гирички и други пособия за добавена тежест, трябва да вземете следните предпазни мерки:

Преди всичко говорете с лекаря си

Той ще ви помогне да коригирате режима си на тренировки или ще ви състави изцяло нова схема, по която да правите упражненията си с цел превенция на нежелани странични ефекти.

Използвайте леки тежести

Никога не прекалявайте с тежестите. Претоварването е опасно за вас и за плода. По време на бременността хормонът релаксин е в по-големи количества в организма на майката. Той има за цел да отпусне постепенно тъканите, за да улесни раждането.

Ако при наличие на повишени нива на релаксин прекалите с тежестите, това може да доведе до травми, разтежения, разкъсвания и руптури.

Снимка: iStock

Избягвайте ходене с клекове

Ходенето с клекове представлява силово упражнение със собствена тежест. Нарича се още напад. При него човек прави крачка напред като веднага след това удължава крачката, приклякайки в полуклек, който води след себе си веднага следващата удължена крачка.

Упражнението крие рискове от увреждане на ставите и най-вече сухожилията и мускулите, отново поради ефекта на релаксина.

Свързани статии

Много внимавайте със самите тежести

Ако сте избрали допълнителни тежести под формата на гирички, например, бъдете много внимателни с тях. Важно е по никакъв повод да не ги изпускате върху себе си, най-вече върху корема си.

Не вдигайте тежести в легнало положение

Лежането по гръб в напреднала бременност е много опасно. То може да възпрепятства достигането на кръвта до мозъка и сърцето. Това се случва, защото при легнало положение кръвта от горната куха вена се изпразва и намалява драстично притока на кръв към важните органи.

Наблягайте на силовите упражнения в седнало, странично легнало и изправено положение и не вдигайте по-големи тежести от 2 килограма. Ако следвате тези съвети всичко ще бъде наред.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати