Бременност

3 тренировки, които помагат за улесняване на раждането

Както и за възстановяването след това

04.08.2016г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Добрата физическа форма по време на бременността дава възможност за улесняване на раждането и по-гладкото му протичане. Ето защо е добре да не спирате да се движите, докато сте бременни, освен ако няма медицинска причина да не го правите.

Тонусът на мускулите и поддържаната физическа форма позволяват не само бременността да мине по-леко, но и самото раждане. Упражненията подобряват сърдечносъдовата система, издръжливостта и устойчивостта на мускулатурата.

Ако редовно сте се упражнявали преди бременността, поддържането на физическата активност вероятно няма да е проблем за вас. Но ако тепърва започвате, сигурно ще изпитвате някои затруднения.

Особено в първия триместър има вероятност да се чувствате по-уморени и с липса на енергия. Ще се изморявате по-бързо и лесно. Това се дължи на факта, че в този период се изгражда плацентата и силите на организма на майката са съсредоточени именно там.

Важно е да внимавате да не се преуморявате, да не допускате да не ви стига въздух по време на тренировка и най-вече да не пропуснете да се консултирате с лекаря си за вида и продължителността на физическите упражнения, които правите.

Три физически активности се определят като най-подходящи за бременни и най-вече подходящи за улесняване на раждането. Кои са те?

Енергично ходене

Ходенето и разходките въобще са една от най-щадящите тренировки, които обаче изгарят калории и раздвижват и укрепват именно долната част на тялото.

Ако правите енергично ходене по време на бременността, то ще се равнява на тичане, защото ще изисква повече енергия за осъществяването си. Разликата е в това, че рискът от наранявания и разкъсвания при ходенето е по-малък в сравнение с тичането.

Бързото ходене раздвижва кръвообращението като дава достатъчно кислород на плода и мозъка на майката. Краката ви укрепват, а заедно с тях и тазовото дъно. Мускулите в цялата долна част на тялото ви ще са добре подготвени за раждането.

Водни упражнения

Водните упражнения са едни от най-препоръчителните и полезни за бременни, защото също рисковете от наранявания и травми са минимални.

Едновременно с това съпротивлението на мускулите във водата дава възможност за укрепването им и поддържането им в изключително добра форма.

Водата създава усещане за безтегловност и прави изпълнението на упражненията много по-лесно. Водната аеробика е едно от най-подходящите физически занимания в последния триместър от бременността.

Пилатес за бременни

Пилатес е забавно и любимо занимание на много жени. То е много полезно за бременни, тъй като укрепва мускулите на бедрата, малкия таз, корема и гърба. Всички тези ползи за тялото правят раждането наистина по-лесно, както и възстановяването след това.

Ако редовно правите пилатес упражнения по време на бременността ще чувствате значително по-малко болки в гърба, кръста и краката. Движенията ви ще са значително по-лесни и ще се чувствате по-енергични.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време