Бременност

Здравословни ползи от кокосовата вода през бременността

Осигурява важни електролити

10.08.2016г. / 17 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли вкуса на кокосовите стърготини? Ако екзотичният вкус ви допада, тогава вероятно обичате да си доставяте удоволствие консумирайки и кокосова вода. Свежа и с приятен вкус, тя има редица здравословни ползи за бременните жени (и не само). Вижте някои от тях. 

Подобрява  бъбречната функция

Кокосовата вода е богата на минерали, като магнезий и калий, и действа като естествен диуретик, който спомага за увеличаване  производството на урина. Това е от голямо значение за здравето на бременната, тъй като по този начин се намалява рискът от възникване на инфекции на пикочните пътища, както и на камъни в бъбреците. 

 
Осигурява важни електролити

Консумацията на кокосова вода осигурява на организма електролити, които са необходими, за да се поддържа тялото добре хидратирано. Голяма част от електролитите, бременната губи през първите седмици, когато страда от сутрешно гадене.

Но електролити се губят и по време на спорт, както и когато страдате от диария. От друга страна, съдържанието на калий и магнезий спомага за доброто функциониране на мускулите. 

Намалява киселините и запека

Има още една добра причина да включите в дневното си меню кокосова вода и това е, че тя може да подобри значителни храносмилането, намалявайки риска от запек, тъй като е богата на фибри. Също така, благодарение на свежата напитка, ще поддържате един добър метаболизъм и ще детоксикирате тялото си.

Като един естествен киселинен неутрализатор, кокосовата вода успокоява, но и предпазва от появата на стомашни киселини, които по време на бременност са често срещано неразположение. 

Помага в борбата с инфекциите

Кокосовата вода е богата на витамини, антиоксиданти и важни минерали, които помагат да се стимулира имунната система и по този начин естествено предпазва майката и бебето от инфекции. 

Полезна е за сърцето

Много често, нарушения в нивата на електролитите, може да доведе до появата на високо кръвно налягане. Но, тъй като кокосовата вода съдържа калий и магнезий, те спомагат да се запазят нивата на кръвното налягане стабилни.

Свързани статии

Също така калият помага да се балансира нивото на натрия в кръвта и поддържа една добра функция на тялото. 

Спомага за поддържането на добро тегло

Кокосовата вода съдържа нула холестерол, намалява риска от задържане на излишни течности, поддържа тялото хидратирано и предотвратява натрупването на излишни мастни клетки. Всичко това ще ви поддържа в една добра форма по време на бременност. 

Снимки: istock

Коментирай