Бременност

Най-разпространените притеснения на бременните

Кои въпроси тревожат бременните жени най-често?

06.04.2017г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността могат да се появят съмнения и притеснения от всякакво естество. Бременната жена мисли за всички евентуални проблеми, които могат да се появят, докато бебето ѝ расте вътре в нея.

Вероятно в главата ви ще се зародят хиляди въпроси. Ето и отговорите на някои от тях:

„Кога да обявя пред хората, че съм бременна?“

Повечето спонтанни аборти се случват през първите 12 седмици от бременността. Ето защо много жени изчакват да мине този първи период от бременността преди да оповестят добрата новина. Но ако сте си направили ултразвук през първите 8 седмици и резултатите са били повече от добри, не се притеснявайте да споделите, но само с най-близките.

„Какви храни да избягвам?“

Балансираната диета по време на бременността е задължителна. Гледайте да се храните разнообразно всеки ден като изключите доказано вредните храни (пакетирани, готови, пържени, подсладени).

Избягвайте още:

  • Деликатеси
  • Сурово месо (като суши или стек тартар)
  • Непастьоризирано мляко
  • Рохки яйца
  • Неизмити плодове и зеленчуци
  • Меса алангле – говеждо, свинско, пилешко, дори риба
  • Готови храни, съдържащи аспартам

„Мога ли да пия кафе през бременността?“

Кофеинът е стимулант, с който трябва да се внимава. Не прекалявайте с кафето, защото то може да увеличи сърдечната честота, да повиши кръвното налягане и затова е непрепоръчително по време на бременност. Ако все пак пиете по една чаша кафе на ден, разреждайте я с вода или пийте повече вода, тъй като кофеинът е дехидратант.  


„Мога ли да пия хапчета за главоболие или други болкоуспокояващи?“

За безопасни по време на бременност се считат парацетамолът и ацетаминофенът. Винаги обаче е нужно да се консултирате с лекар, за да сте напълно сигурни.

Не се препоръчва употребата на аспирин, ибупрофен, аналгин, освен ако изрично не са ви предписани от лекар.

„Горещите вани, сауните и басейните опасни ли са?“

Препоръчително е да ги избягвате, защото са потенциални среди за развитие на опасни бактерии, особено през първия триместър.

„Котките опасни ли са?“

Котките са носители на токсоплазмоза. Инфекцията може да се предаде на нероденото бебе и това да доведе до изключително сериозни увреждания, дори спонтанен аборт. Контактите с котки, най-вече ако не са изследвани за тази бактерия, трябва да се ограничат.

Снимки: iStock

Коментирай