Бременност

11 признака, че раждането наближава

Знаци, на които може да не обърнете внимание

15.04.2019г. / 17 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наближаващото раждане има своите ранни признаци и сигнали, които могат да се появят часове, понякога дни преди същинския край на бременността. Те могат да варират от болки в долната част на корема до позиви за ходене по голяма нужда, които на пръв поглед нямат нищо общо с раждането. Ето защо често бременните жени невинаги разбират, че скоро ще започне раждането, докато не изтекат околоплодните води и не започнат болките в корема и таза. Преди тях има поредица от признаци, подсказващи наближаващото раждане.

Прехождащо проявление

Един от ранните сигнали на раждането е изпускането на слузест секрет от вагината. Това може да се случи няколко дни преди раждането. Слузестият секрет служи за предпазване от навлизане на инфекции към плода. Може да се появява през цялата бременност, заради което преди раждането майката може да не му обърне особено внимание.

Начини за по-бързо и леко естествено раждане

Болка в ниската част на гърба

Появата на болка в кръста и основата на гръбнака, както и в таза, предвещава наближаващо раждане.

Контракции

За да е готово за раждането, тялото на майката започва да променя хормоните си в подготовката за изтласкването на плода. Това предизвиква ранна поява на леки спазми в корема, които впоследствие прерастват в контракции.

Позиви за ходене до тоалетна

Хормоналните промени в тялото предизвикват отпускане на гладката мускулатура в малкия таз. Това влияе и на червата. Ето защо може да се появи внезапен позив за ходене до тоалетната по голяма нужда, дори вече да сте ходили през този ден.

Усещане за „изтичане“

Дори от вагината да не се отделя никакъв секрет и дори околоплодните води още да не са изтекли, много майки имат странно мокреещо усещане.

Натиск, напрежение във вагината

Това се случва, защото плодът се подготвя да бъде изтласкан извън матката.

Вагинална болка

Тя може да се появи преди същинските контракции. Болката може да е силна и пронизваща. Може да се появи както си лежите или седите.

Коремът спада надолу

Когато бебето започне да се завърта с главата надолу, за да е готово да излезе, коремът ви може видимо да спадне към долната част на таза.

Седалищно раждане – особености и рискове

Свързани статии

Промени в съня

Много жени изпитват промени в съня си няколко дни преди раждането. Започват да усещат неудобство, безпокойство, да се будят или да заспиват трудно.

Емоциите се променят

Преди раждането настъпват не само физически, но и психически промени. Много майки споделят, че се чувстват по-емоционални, лесно дразними, нервни или хиперактивни дни преди раждането.

Домашните ви любимци не ви оставят сама

Доверете се на животните. Техните инстинкти и способност да усещат всяка промяна в биофизичния баланс на нашите тела, са наистина впечатляващи. Те усещат промените в тялото ви, заради което по инстинкт не се отделят от вас, за да ви пазят. Доверете им се.

Коментирай
Здраве и красота