Бременност

5 промени в гърдите по време на бременност и след раждане

Какво да очаквате

26.07.2019г. / 09 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гърдите могат да „разкажат“ много за здравето на една жена. Те са и сред първите издайници, които подсказват за бременност. Много характерна е появата на болезненост, уголемяване и раздразнение на гърдите по време на бременност още от началните ѝ етапи. Случва се и на жени, които по принцип не изпитват подобни симптоми в гърдите при предменструален синдром и по време на цикъл.

Как точно се променят гърдите през бременността и след раждането?

11 признака, че сте бременна без да подозирате>>>

1. Стават големи и раздразнителни.

Комбинацията от нарастващите през ранните етапи на бременността хормони прогестерон и човешки хорионгонадотропен хормон подготвят гърдите ви за храненето на бебето след появата му. Отварят се нови каналчета на млечната жлеза. Гръдната тъкан набъбва. С уголемяването настъпва и болезненост, усещане за разпъване, непоносимост на допир, включително този на сутиена ви, както и на съпруга ви. Тези неприятни усещания са напълно нормални.

2. Появяват се видими кръвоносни съдове.

Не се плашете, ако забележите, че по гърдите ви ясно се вижда мрежа от кръвоносни съдове, които са доста видими и не са били забележими досега. Това също е нормално, защото кръвоснабдяването в тях се повишава, за да се оправдаят нуждите на идващото на бял свят бебе. По време на бременността кръвообращението се повишава, както и обемът на кръвта на майката.

3. Зърната се променят.

Ареолите могат да станат по-тъмни и широки, благодарение на меланина, който се повишава в този период, както и на туберкулите на Монтгомъри – онези малки пъпчици по ареолите ви, които всъщност са жлези. Те стават по-изпъкнали и видими, за да могат да улеснят лубрикацията по време на кърмене. Техният мазен, подобен на олио секрет има и антибактериални свойства за зърната.

Големите гърди издават пола на бебето>>>

Свързани статии

4. Гърдите започват да синтезират коластра.

Коластрата е най-важната субстанция, която бебето получава от майката преди кърмата. Тя представлява концентрат с важни хранителни вещества и антитела, които бебето поема преди да започне същинското кърмене. Възможно е да забележите изтичане на коластра малко преди раждането, което е нормално.

8 неща, които гърдите ви се опитват да ви кажат>>>

5. Пълнотата рядко остава след кърменето.

За съжаление, има голяма вероятност гърдите ви да се променят значително и след кърменето. Тяхната изопнатост, пълнота и стегнатост постепенно ще преминат. Съществува немалък риск гравитацията да си вземе своето. След спиране на кърменето разтегнатата кожа и гръдна тъкан се свиват, което невинаги изглежда особено добре. Жлезите, които са били изпъкнали по-рано, също се свиват навътре.

Коментирай
Здраве и красота