За пореден път „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg отговори на важни въпроси на бъдещите и настоящи родители.

Третото от поредицата онлайн издания на Форума се проведе на 27 юни на живо в сайта Puls.bg и акцентира върху особеностите при по-късната бременност, как протича естественото раждане, детските алергии. Водещ на онлайн изданието бе Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg.

Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Света София“ разказа за тенденцията, която се оформя през последните 15-20 години, а именно късната бременност при жени на възраст след 35 години.

Българката все по-късно ражда и това е реалността, с която трябва да свикнем, сподели д-р Коларова. Тя обясни, че това се дължи до голяма степен на фактора, че жените искат да се образоват и да имат успешна професионална реализация. Друг фактор за късна бременност са репродуктивните проблеми и тук на помощ идва асистираната репродукция, която помага на двойки с проблем при зачеването.

Според нея профилът на жените, които раждат след 35 години е много различен и най-вече се дължи на техния личен избор.

Основните предизвикателства при късната бременност са рискът от прееклампсия, поява на малформации, поява на миоми, които биха могли да попречат на нормалната бременност.

Тя допълни, че за 2018-а година от 2300 раждания в ПСАГБАЛ „Света София“ над 500 жени са родили на възраст над 35 години, а за 2020-а година само през първите 6 месеца са родили над 220 жени над 35 години, което показва, че късната бременност наистина е тенденция.

Емилия Казълова, специалист с дългогодишен опит, разказа повече детайли за начина, по който протича естественото раждане с акушерка.

В тези случаи водещата е майката, като тя определя темповете на раждането, обясни Казълова. При този начин естествено раждане липсват болкоуспокояващи медикаменти, а се използват само алтернативни средства и процедури, които акушерката задължително трябва да владее.

Едно от тях е психопрофилактиката, при която бременната жена трябва да познава добре акушерката и да знае какво я очаква при този тип естествено раждане. Особено важно е за жените, които ще раждат за първи път, да са запознати и да имат доверие на акушерката, тъй като такова раждане може да продължи и повече от 20 часа, допълни акушер Казълова.

Смяна на различните позиции при раждането, натискането на определени точки на тялото, които спомагат да се облекчи болката при раждането са сред методите, които опитните акушерки използват при такъв тип раждане.

Също така е много важен начина на дишане, допълни Казълова. Според нея, ако между родилката и акушерката има доверие, раждането може да се случи много по-лесно.

Вярвайте в себе си, мили момичета, създадени сте да станете родители, да станете майки“, бе посланието на акушер Казълова към дамите.

Проф. д-р Стефан Горанов обясни подробно какви са уникалните качества на стволовите клетки и какво е тяхното приложение в медицината.

Те са висшият пилотаж в лечението и значението им тепърва ще нараства, сподели хематологът.

Според него стволовоклетъчните трансплантации са един от лъчовете надежда за пациентите със злокачествени заболявания и все повече ще се използват в медицината, като ще помагат на хората да вървят по „магистралата на здравето“.

Видовете стволови клетки са ембрионални, възрастови и от пъпната връв. Най-достъпният източник са периферните стволови клетки, които към днешна дата се взимат много по-лесно в сравнение с миналото, когато процедурата е била силно травматираща, уточни проф. Горанов.

Елена Танева, регионален мениджър на тъканна банка „Селена Целс“, обясни подробно какви са начините на съхранение на стволовите клетки, както и кои са държавните органи, които контролират процесите на съхранение.

Онлайн изданията на „Форум бременност и детско здраве“ се организират с генералното партньорство на тъканна банка „Селена Целс“ и с подкрепата на La Roche-Posay, Първа АГ болница „Света София“, Select Asset Management, MEDICAL DENT, Water Wipes, къмпинг „Градина“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg; „Новите родители“, „Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, „Жената днес“.