Бременност

10 храни, които не трябва да консумирате, ако сте бременна

Опасни са за здравето ви и това на бебето

06.11.2020г. / 11 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Нарязани плодове и зеленчуци, престояли в хладилника

Ако сте отрязали парче лимон и сте оставили остатъка в хладилника за после, не го консумирайте. Този навик автоматично създава условия за растеж на бактерии, които могат да ви разболеят. 

Как трябва да се храни една бременна жена

7. Риби с високо съдържание на живак

Сред рибите с най-високо съдържание на живак са акула, марлин, риба тон, скумрия, риба меч. Живакът е опасен отровен елемент, който може да увреди развитието на мозъка, нервната система и някои тъкани на бебето. 

Свързани статии

8. Остатъци от храна извън хладилника

Всички остатъци от храна, които възнамерявате да консумирате след време, трябва да бъдат затворени в подходящи съдове с капак и добре охладени. Не яжте нищо, което е стояло извън хладилника и което може би е развалено. 

Хранене в началото на бременността

9. Кафе

Кофеинът е стимулант. Той действа на нервната система, на кръвното налягане и на сърдечния ритъм. Излизането от норма на който и да е от тези показатели оказва вредно влияние върху плода. 

10. Алкохол

Съществува спор между лекарите и специалистите за вредите от алкохола по време на бременността. Мненията са поляризирани. Със сигурност обаче е добре да го избягвате, за да не създавате излишни рискове за бебето ви.  

Коментирай