Бременност

Д-р Стойков от болница „Св. Лазар“ за ползите от „естественото цезарово сечение“

Д-р Жорес Стойков за предимствата на сравнително новия метод у нас

23.12.2021г. / 15 05ч.
Аз жената
Д-р Жорес Стойков.

Д-р Жорес Стойков.

Естественото раждане е най-добро за майката и за нейното отроче. Има обаче редица медицински показания, които налагат жената да роди с операция. Тогава за предпочитане е сравнително новия у нас метод „естествено цезарово сечение“, който е много по-щадящ и по-близък до естественото раждане в сравнение с традиционния. Повече за него днес ще ни разкаже д-р Жорес Стойков, акушер-гинеколог в СБАЛ „Свети Лазар“.

Д-р Стойков, здравейте! Кои са най-честите спънки пред това една жена да роди естествено?

1. Има много различни причини, които водят до невъзможност за нормално раждане. Най-често те са от страна на бебето или от тази на майката. Това са така наречените абсолютни индикации за оперативно раждане, както и относителни, при които се преценяват рисковете за майката и плода при раждането. Абсолютна индикация за секцио е тази, при която акушерът има строго медицински основания за спасяване живота и здравето на плода и/или майката. Те могат да бъдат: Едър плод и/или тесен таз.

2. Инфекция

3. Еклампсия и HELLP синдром

4. Фетална асфиксия – мониторинг на сърдечния ритъм на плода с променливи или късни децелерации

5. Пролапс на пъпна връв – когато пъпната връв изпреварва бебето в хода на раждането се извършва спешно секцио

6. Placenta praevia totalis – плацентата блокира изцяло цервикалния канал
Неподходяща поза на плода в утробата – напречно, косо, лицево, челно, асинклитично

7. В последните години се наблюдава и тенденция за оперативно родоразрешение и при седалищно предлежание на плода, което се приема за абсолютна индикация с оглед свеждане до минимум травматизма върху плода по време на раждането. Това в никакъв случай не означава, че не може и не е правилно да се води нормално седалищно раждане, ако има условие за такова.

8. Руптура на матката, Отлепване на плацентата

Относителна индикация е тази, при която се преценяват рисковете за майката и плода в хода на раждането. Тя може да бъде:

1. Отклонения в мониторния запис

2. Напредване на разширението с по-малко от 1 см/час в активната му фаза

3. Тотално спиране на родовата дейност

4. Предхождащо цезарово сечение – преценява се в зависимост от причината за него

5. Прееклампсия

6. Седалищно застанал плод в утробата – преценява се големината на плода, вида на седалищното предлежание, коя настояща бременност е

7. Придружаващи заболявания – диабет, болести на сърдечносъдовата система, очни заболявания и др.

8. Многоплодна бременност

9. Възраст на майката

10. Стерилитет – бременност след няколко инвитро процедури, инсеминации

11. Обременена акушерска анамнеза – поредна бременност след няколко прекарани аборта в различен срок, травматични предхождащи раждания, мъртвородени плодове.

12. Не на последно място трябва да споменем и Секциото по желание – това е цезарово сечение, извършено без наличие на медицински индикации. При изразено желание от страна на родилката за първично секцио, то се причислява почти винаги като мотивирано от чувство за страх и съмнение, че жената не би могла да издържи родилните напъни и контракции.

Кои са най-големите притеснения на бъдещите мами по отношение на цезарово сечение?

- Цезаровото сечение е коремна операция и като такава крие редица рискове за майката и плода – интраоперативни, ранни и късни постоперативни. Много пациентки смятат, че оперативният подход ги лишава от възможността да са „истински майки“, тоест едва ли не, че не са дали всичко от себе си.
– Притесняват се дали ще могат да прегърнат рожбата си веднага след края на операцията и дали ще могат адекватно да се грижат за нея.
– Как ще се раздвижат и дали ще са пълноценни в първите дни след интервенцията в грижите си за новороденото.

Най-големите рискове за майката, както при всяка оперативна намеса са голяма кръвозагуба, тромбоемболии или възможност за руптура на матката при последваща бременност. Анестезиологичният риск също трябва да се спомене, но затова всички наши пациенти преминават преданестезиологична консултация, където се обсъждат всички вероятности и при нужда се назначават допълнителни изследвания.

- Рисковете за плода могат да настъпят както при естествено, така и при оперативно раждане, а именно: дихателна недостатъчност – т. нар. респираторен дистрес синдром; транзиторна тахипнея; травматично раждане на плода; затруднена адаптация; инструментална увреда – порязване на плода; анестезиологичен риск – при интубация на майката се препоръчва плодът да бъде изваден до 4 минути след упойката.

„Естественото цезарово сечение“ е много по-щадящо. Какво представлява?

– Така нареченото естествено цезарово сечение е вид оперативна техника, която се практикува от години в България, докато по света е наложена от доста време. Това е известният метод Щарк. При него разрезът се прави напречен, малко по-високо – 3 пръста над симфизита. При разреза се попада на място, където разстоянието между правите мускули е много рехаво и те се разделят ръчно. Това е изключително атравматично. Друга характерна особеност е това, че тъканите се отделят по „тъп“ начин, а не по остър. При възстановяването на маточната стена се използва продължителен шев. За разлика от класическия метод на Пфаненстил, при който се възстановяват седем слоя тъкани – кожа, подкожие, фасция, мускули, висцерален и париетален перитонеум и матка, при метода на Щарк се възстановяват само три слоя. Най-често се поставят единични шевове.

Колко време продължава раждането чрез този метод?

– Около 20 минути. След операцията родилките се нуждаят от по-малко обезболяващи. Веднага след раждането пациентките могат да пият вода, а на 3-4-ия час те могат да се хранят, на 6-ия час – да се раздвижат.

Какъв е възстановителният период?

– Възстановяването след секцио по Щарк определено е по-бързо, отколкото при класическото, дори смело може да се каже, че е скъсен наполовина. Разбира се, да не забравяме, че възстановяването при всяка пациентка е различно, както и силно относителен фактор е, че всяка жена реагира по различен начин на болка или каквато и да била друга намеса.

Само първото раждане ли може да е щадящо и ако да – защо?

– Ако първото оперативно раждане е направено „щадящо“ всяко следващо може да е също такова. Но ако има първично направено секцио по Фаненщил (класическия метод за цезарово сечение), където тъканите се разделят с разрез, щадящият подход не е приложим.

Всяка дама, която е решила да роди чрез цезарово сечение ли може да се възползва от този нов, негов по-щадящ вариант?

– Да, всяка, ако отговаря на условията за това.

Какво съветвате всяка майка, на която ѝ предстои оперативно раждане?

– Да се довери на екипа, който е избрала! Той ще направи всичко необходимо тя да се чувства добре и по всякакъв начин ще се опита да направи момента специален за нея. Да не се тревожи и да е спокойна, за да успее максимално да се наслади на звука на първия детски плач и емоцията при първия ѝ контакт с новороденото.

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Стойков завършва медицина в МУ София през 2008 г. През 2013 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Притежава магистърска степен по „Здравен мениджмънт“. Преди да стане част от екипа на СБАЛ „Свети Лазар“ през периода 2008-2017 г. д-р Стойков работи в родилно отделение на II МБАЛ. Успешно преминава редица специализирани курсове, свързани с ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, колпоскопия, инвазивна и неинвазивна диагностика. Освен това е автор на редица научни статии на тема спешна оперативна гинекология и кървене в акушерството.

Коментирай