Бременност

Как да облекчите запека по време на бременност

Няколко съвета за ускоряване на метаболизма в този период

28.03.2022г. / 13 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Запекът по време на бременност е много често срещано явление. Обикновено се случва заради промените в хормоналния баланс на жената, както и със забавянето на движенията на червата вследствие на успокояването на нервната система заради настъпващите промени в тялото, като гладката мускулатура на червата се повлиява, намалявайки движенията си.

Запекът през бременността може да е истински проблем, защото в този период трябва да се въздържате от големи количества кофеин, който допреди това може би ви е действал очистващо. С храненето също трябва да сте внимателни, както и с интензивните тренировки. Вероятно в даден момент може да се почувствате като в капан в търсене на решение на проблема със запека.

Суперхрани по време на бременност

Ако страдате от запек по време на бременност е добре да се консултирате с наблюдаващия гинеколог. Той най-добре ще ви посъветва какво да направите, за да облекчите състоянието. Ако не сте успели да отидете до тоалетна повече от 3 дни е напълно задължително да потърсите лекарско мнение.

Увеличаването на хормона прогестерон по време на бременността действа като разхлабва връзките и мускулите в тялото, което се случва с цел бебето да излезе по-лесно от родилния канал. Тези хормони обаче влияят на гладката мускулатура на храносмилателния тракт, най-вече на червата, като храносмилането се забавя. Обикновено ефектите от този процес се усещат от третия месец от бременността нататък.

При някои жени се налага предписване на добавки с желязо, които също имат негативен ефект върху редовното изхождане и могат да причинят запек.

Позволени и забранени напитки през бременността

Какво можете да направите, за да облекчите запека, ако сте бременна?

Свързани статии

Хранене

Разнообразното хранене с много богати на фибри храни може да стимулира работата и движенията на червата, като ускори процеса на изхождане. Добавете повече пълнозърнести, зърнени храни, овес, зеленчуци, сушени плодове, като кайсии и сини сливи.

Повече течности

Стремете се да пиете повече течности през целия ден. Увеличете приема на вода, неподсладени плодови сокове, билков чай, супи. Те ще помогнат на затормозените и инертни черва да се раздвижат, както и да се омекотят изпражненията.

Ползите от йогата за бременни

Леки упражнения

Консултирайте се с лекар, който да ви посъветва кои са най-подходящите физически активности според състоянието ви. Някои бременни жени трябва много да внимават с натоварването, докато при други тренировките не са чак такъв проблем. Леките упражнения, ходенето, плуването са подходящи за ускоряване на метаболизма и раздвижване на червата.

Коментирай