Бременност

Позволени и забранени напитки през бременността

Кои течности са опасни и кои – препоръчителни през деветте месеца

09.06.2020г. / 13 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има толкова много неща, с които една бъдеща майка трябва да се съобразява по време на бременността, за да съумее да осигури здравословно развитие на своето бебе. Храненето, приемът на медикаменти, когато това се налага, двигателната активност и предпазването от високи нива на стрес са сред най-важните постулати на здравословната бременност. Но напитките не са по-малко важни.

Всичко, което пие една бременна жена, има значение за плода. Някои напитки, като водата, са от първостепенно значение, докато други оказват по-скоро вредно влияние.

Полезни храни, които развиват мозъка на бебето

Кои напитки са задължителни през бременността и кои – непрепоръчителни заради евентуални вредни влияния, които оказват?

Пийте вода/ не пийте непроверена чешмяна вода

Водата е най-съществената сред напитките, които са необходими на организма както през бременността, така и през целия живот на човека. Водата е градивната единица на нашите тела. Клетките ни са съставени предимно от нея, което я прави незаменима напитка в здравословен аспект.

От друга страна, пиенето на вода от непроверени източници, е опасно по време на бременността. Избягвайте натурални планински извори или чешмяна вода със съмнителен характер. Те могат да са носител на опасни за развитието на плода бактерии.

Пийте пастьоризиран плодов сок/ не пийте прясно изцеден сок

Прясно изстисканият сок от цитрусови или други плодове безспорно е препълнен с важни витамини и минерали, но той може да съдържа и бактерии, макар плодовете да са измити. Ако сте бременна, за предпочитане е да пиете пастьоризиран плодов сок, който има не по-малко качества.

Пийте спортни напитки с електролити/ не пийте сладки газирани напитки

Не всички спортни напитки са еднакви. Често те съдържат въглехидрати и захари, които вредят на здравето, не само на талията. В тях има и кофеин, който не е препоръчителен в големи дози през бременността. Ако пиете такива напитки, четете внимателно етикетите. Добре е те да са обогатени с електролити, минерали и витамини.

От друга страна газираните сладки напитки не са добра идея както за бременни, така и за всички хора, тъй като вредният им потенциал е научно доказан.

Здравословни напитки за бременни

Свързани статии

Пийте пастьоризирано мляко/ не пийте сурово мляко

В животинското мляко могат да виреят всякакви бактерии, някои от които наистина опасни за здравето. Ето защо консумацията на прясно мляко винаги трябва да става след пастьоризация или преваряване.

Пийте билков чай/ не пийте кафе и черен чай

Кофеинът стимулира нервната система на майката и развиващия се плод, като я превъзбужда. Затова е препоръчително да се набляга на билковите чайове за сметка на кафето и черния чай.

Пийте домашна лимонада/ не пийте алкохол

Ако ви се пие нещо ободряващо, наблегнете на водата с лимон или домашната лимонада. Важно е само предварително да измиете възможно най-добре лимоните, за да сте сигурни в безвредното им влияние. Алкохолът се допуска в малки дози, но въпреки това консумацията му трябва да се случва рядко и в много оскъдни количества.

Коментирай
Свободно време