С преминаването на овулацията настъпва периодът на най-голямо нетърпение – очакването. С новите тестове за бременност е възможно да се определи наличието й още на около 10-12 ден след овулацията. Същността на всички такива тестове е следене за наличие и количество на специфичният хормон – HCG в урината. Нивото му е доста ниско при небременни жени, но започва много бързо да се покачва още в първите дни след зачеването и се удвоява средно на всеки 1-2 дни. Колко рано тестът дава резултат зависи от чувствителността му към наличието на този хормон. Ако той бъде открит се показва оцветена лентичка. Тестовете обикновено имат и контролна лентичка, която се появява винаги, за да индикира, че тестът е валиден. Ако тя не се прояви, то тестът трябва да се повтори. Важно е да се знае, че положителният тест с голяма вероятност показва наличието на бременност, докато отрицателният не гарантира липсата й. Ако тестът е проведен рано, то той може да не е в състояние да отчете наличието на хормона HCG и да даде грешен отрицателен резултат. Затова е добре да се изчака до деня на очакваната дата на закъснението и ако тестът е отрицателен, а подозирате бременност, повторете го отново след 1-2 дни. Препоръчва се тестът да се прави сутрин с първата урина, тъй като тогава съдържанието на HCG е по-високо и е по-лесно да се установи наличието му.

Трябва да се има предвид, че тестовете дават положителен резултат и при извън маточна бременност, както и известно време след аборт. Затова е необходимо скоро след провеждането на теста да се консултирате с лекар за потвърждаване на резултата. По това време вече е почти сигурно, че ще забележите някой от първите признаци на бременността като гадене, непоносимост към определени храни или миризми, напрегнатост в гърдите и изпъкване на малките Монтгомърови жлези по ареолите им.

Разбира се всичко това е само ориентировъчно, защото всеки организъм е различен и само редовната консултация с акушер-гинеколог може да бъде сигурен белег. Ако и той потвърди наличието на бременност значи събитието се е случило и сте поели по вълнуващият път, който ще донесе в прегръдките ви едно малко ново човече.

* * *

Тестове за бременност и цените им