Бременност

Как да направим слинг за бебето ни?

Нужни са ви малко умения, хубав плат и желание

29.07.2022г. / 08 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на нов член на семейството е голяма радост. С нея обаче идват и много отговорности. Учим се в движение как да се грижим адекватно за нашия малък наследник, как да избираме най-доброто за него и какъв подход на отглеждане да изберем.

В миналото сме чували препоръки, че не бива да носим бебето на ръце или да сме постоянно близо до него. Сега обаче знаем, че допирът кожа до кожа е от жизненоважно значение за новородените. Усещането, че мама и тати са близо, кара бебето да се чувства защитено и помага за добрата адаптация към новия режим и начин на живот. Все повече се практикува т. нар. „привързано родителство“ – метод на отглеждане, при който родителите не се притесняват да откликват на всяка нужда на своето бебе, без да мислят, че то ги манипулира. Друга черта на този подход е близостта с детето – особено през първите 3 месеца от раждането му – т. нар. „четвърти триместър“ от бременността. Можем да се насладим на контакта с малкото човече, без да се притесняваме, че прекаленото гушкане „ще го разглези“ – на този етап от развитието му то е прекалено малко, за да говорим за подобно нещо.

Прекрасното чувство да носите малкото приказно същество обаче може да бъде помрачено от неудобството и умората в ръцете. Тук на помощ идва слингът.

Какво представлява той? Накратко – това е парче плат, подобно на шал, което позволява носенето на бебето в различни положения. Тежестта му се разпределя равномерно върху двете рамена и гръбнака, като това предпазва от излишно напрежение. Друго предимство е, че мъникът може да заеме удобна физиологична поза, в която да остане дори няколко часа, през които мама ще е със свободни ръце. Как да се сдобием със слинг? Винаги можем да си купим, но защо да не спестим десетки левове и да си направим сами, у дома? Ето как можем да направим това.

Ще са ни необходими:

  • две парчета плат (изберете еластична, мека материя) с размери – 60 см ширина и 2,30 м дължина;
  • игла и конец или шевна машина.

Обърнете двете парчета плат едно към друго с лицевата страна. Зашийте по ширината. Имайте предвид, че там ще се разтяга, затова изберете подходящ шев. Ако използвате шевна машина, шийте на зигзаг. Не е необходимо да зашивате краищата на плата, тъй като той ще се подвие сам.

Поставете средата на двете парчета (там, където е шевът) около кръста. Преплетете двата края така, че отзад да се формира хикс (X). Останалата част се преплита отново (формирайки отново Х) и се подпъхва под частта, която е на корема. Увийте около кръста останалия плат и вашият слинг е готов! Сложете вашето бебе (или дете) в желаната позиция и се наслаждавайте на близостта си един с друг!

Коментирай