Бременност

Как да намалите сутрешното гадене по време на бременност?

Уверете се, че се наспивате достатъчно

03.07.2023г. / 11 50ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Чувството за гадене е може би един от първите издайнически симптоми, които могат да покажата на вас (или близките ви), че сте бременна. Това неразположение обикновено започва някъде около 6-тата седмица на бременността и продължава най-често до към 12-тата седмица. Причината за появата на това състояние е промяната в хормоналния фон на женския организъм.

Според неофициални данни, около 50% от жените изпитват сутрешно гадене по време на бременност. Но не бива да се тревожите - според лекари, това е добър знак, тъй като означава, че плацентата се развива добре. В следвашите редове ще ви предложим начини да намалите сутрешното гадене. Ето ги и тях:

Не бързайте да ставате 

Ако сте от жените, които буквално се изстрелват от леглото, когато сте бременна, опитайте се да не бързате толкова. За предпочитане е дори да навиете часовника си и да се събудите час по-рано. Така ще дадете сигнал на организма си, че денят е започнал, като същевременно подготвите тялото си. 

Дръжте нещо за хапване до леглото

Добра идея е да държите до леглото си крекери или пък зърнени блокчета. Хапнете ги веднага след събуждане. Не бързайте да ставате. Изправете се бавно и тогава станете. 

Стойте далеч от силни миризми 

Свързани статии

Натрапчивите миризми като например тези на кофата за боклук, старите обувки или пък силен парфюм, могат да предизвикат гадене. Ето защо, ако усетите неприятно чувство, опитайте се да елиминирате миризмата или поне да стоите настрана от нея. 

Наспивайте се достатъчно 

За предпочитане е по време на бременност да си почивате кокото е въможно, като това включва и ранно лягане. Достатъчното количество сън ще ви помогне да регулирате нивата на хормоните, като по този начин ще подпомогнете и тялото си да се приспособи към по-високите нива на естроген. 

Намалете нивата на стрес 

Стресовите хормони (кортизол и адреналин) могат да направят неприятното усещане за гадене още по-осезаемо. Ето защо, опитайте се да намерите начини, чрез които да контролирате нивата на стрес. Такива могат да бъдат дългите разходки на открито, четенето на любима книга или пък топлата вана. 

Обърнете внимание на вида и количествата храна 

За предпочитане е през деня да хапвате малки порции храна, но по-често. Така ще избегнете вълчия глад, който може да ви накара да преяждате, като в резултат на това, неприятните усещания ще се засилят. За да предпазите стомаха си от чуството за подуване или тежест, опитайте се да приемате течности най-късно 30 минути преди хранене и 1 час след това. Не приемайте течности по време на хранене. Опитайте се да си почивате колкото можете, но избягвайте дремките след хранене, тъй като те могат да увеличат гаденето. За вечеря избягвайте мазни или пикантни храни. Опитвайте се да хапвате “меки” храни – такива, които стомахът ви може да смели леко и безпроблемно. 

Какво можете да ядете?

За да избегнете неприятните усещания в стомаха, можете да хапвате сандвичи, салати, пресни зеленчуци и плодове като внимавате те да са сезонни. За предпочитане е да знаете техния произход, а при възможност – винаги избирайте био храни. Можете да си приготвяте домашна пилешка супа, костен бульон или пък варени (или запечени) картофи. Добавете към менюто си и храни, които са богати на витамин B, като например: пълнозърнести храни, житни култури, семена, ядки, банани, риба, както и меса с ниско съдържание на мазнини. Опитвайте се да се хапвате малки порции, но често. 

Коментирай