Бременност

Кои чайове са безопасни през бременността и кои не

Билките имат мощен ефект и не трябва да се подценяват

25.08.2023г. / 16 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Бременността е период от живота на една жена, в който се налага изключването или ограничаването на някои храни и напитки с оглед на здравословното развитие на плода. 

Обикновено кафето, алкохолът и сладките газирани напитки са сред най-забраняваните по време на бременност заради вредните им ефекти върху здравето на майката и плода. В такива случаи много бременни жени се обръщат към чайовете, особено в желанието си да заменят кафето с нещо ободряващо. 

Най-здравословните напитки за бременни

Но всъщност чайовете не са така безобидни, както мислите. Силата на билките не трябва да се подценява. Неслучайно много от тях се използват за направата на билкови лекарства за различни цели. В чайовете има висока концентрация на активни вещества от билките, които не бива да се подценяват. 

В този смисъл не всеки билков чай е подходящ за бременни. Все пак има някои билкови чайове, които се смятат за безопасни и дори полезни по време на бременността. 

Кои са чайовете, които се считат за безопасни през бременността?

Мента 

5 билки, които подобряват плодовитосттаМентовият чай е сред най-полезните за бременни. Той е богат на ценни вещества, които едновременно ободряват, подхранват, успокояват. Ментовият чай е чудесен начин да се събудите сутрин, но и да улесните заспиването вечер. 

Ментата освежава и същевременно успокоява нервната система без да предизвиква повишена възбудимост. 

Свързани статии

Мащерка 

Мащерката стимулира кърмата и е много полезна за бременни жени, особено във финалния триместър. Чаят от мащерка е сред най-здравословните билкови чайове, които дават много енергия и подобряват работата на червата, които често стават лениви по време на бременност. 

Кои са билковите чайове, които е добре да се ограничат по време на бременност?

Сред билките, които могат да предизвикат различни проблеми през бременността, се открояват някои, имащи изразен негативен ефект. Заради това е добре да бъдат ограничавани до минимално количество. Ако прекалите с някои от тях могат да възникнат редица дискомфорти и неприятни усещания, а в по-тежки случаи дори спонтанен аборт. 

3 билки използвани в миналото като контрацептиви

Сред билките, които е добре да ограничите, са градински чай, бял равнец, шипка, лайка, коприва, женско биле, хибискус (каркаде)

Снимка: istock

Коментирай