Бременност

Какво може да предизвика кървене по време на бременността

Причини за кървене, различни от раждане

10.08.2023г. / 05 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността могат да се случат много промени в тялото на една жена. Някои от тях се считат за нормални, други могат да предизвикат притеснение, особено ако са свързани с кървене.

Спазми и болки в началото на бременността – какво могат да означават

Кървенето непосредствено преди раждане не би било толкова плашещо, защото е очаквано. Но ако се появи в по-ранните етапи на бременността, то може да е тревожен сигнал. В някои случаи обаче може и да е напълно безобидно.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате кървене по време на бременността в който и да е етап от нея, незабавно се консултирайте с лекар.

Какви могат да са причините за кървене през бременността?

Имплантиране на яйцеклетката

В началната фаза на бременността, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната стена, е много вероятно да получите съвсем леко кървене. То наподобява зацапване и не е обилно, обикновено има розов или леко ръждив цвят.

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане е придружено с кървене. То може да се наблюдава след 20-та гестационна седмица. Преди това преждевременното раждане на плода се счита за спонтанен аборт.

Спонтанният аборт също е една от възможните причини за поява на кървене в ранните етапи на бременността преди 20-та седмица. Обикновено се случва през първия триместър.

Позволени и забранени напитки през бременността

Вагинални инфекции

Ако имате някаква вагинална инфекция, тя може да е причината за поява на кървене. Кървенето се наблюдава при тежки инфекции, които вече са достигнали маточната шийка или тъканите отвъд нея.

Ето защо е много важно да се провеждат редовни консултации с гинеколог при всяко оплакване, за да се избегне задълбочаване на съществуващи инфекции.

Разкъсване или отлепване на плацентата

Кървене може да се появи и при увреждания на плацентата, разкъсвания, отлепване от маточната стена. Това състояние е много опасно за плода и е важно да се потърси навременна лекарска помощ.

Ако плацентата остане откъсната или отлепена от маточната стена, това създава риск от намалено количество кислород и хранителни вещества към плода.

Причини за задух по време на бременност

Извънматочна бременност

Когато яйцеклетката се имплантира на неправилно място извън маточната стена, това може да предизвика много усложнения и кървене. Развитието на извънматочна бременност е много опасно както за здравето на майката, така и за развитието на плода.