Бременност

Кога да започнете да носите дрехи за бременни

Как да се ориентирате кога е дошъл моментът за смяна на гардероба с по-удобен

31.03.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Кога да започнете да носите дрехи за бременни

Когато сте бременна неминуемо ще ви се наложи да промените гардероба си в даден момент. Колкото и да са удобни дрехите ви, ще настъпи времето, в което няма да можете да ги носите. И тогава е добре да сте подготвени с подходящите дрехи за бременни, които едновременно да са удобни, да осигуряват необходимата поддръжка и да не ви карат да изглеждате просто сякаш сте напълнели. 

Повечето жени започват да се нуждаят от дрехи за бременни след 20-ата седмица от бременността, но разбира се, този период варира в зависимост от много индивидуални фактори. Обикновено около 20-ата седмица много от жените започват да се чувстват некомфортно в старите си дрехи, особено в по-тесните панталони и блузи. 

Ето как започва да се променя тялото с напредването на бременността, които налагат промяна в размера и формата на дрехите. 

12 седмица 

Около 12-ата седмица от началото на бременността, което е към края на първия триместър, матката започва да достига върха на срамната кост в тазовото дъно. С нарастването ѝ коремът започва да се закръгля леко, което прави дрехите неудобни, особено по-тесните ви дънки. При някои жени има повишено отлагане на мазнини в областта на корема, което допълнително причинява дискомфорт. 

14 седмица 

След 14 седмици от началото на бременността матката започва да нараства и да се усеща по-осезаемо в долната част на корема. Бременността може все още да не е видима за околните, но вие със сигурност ще започнете да усещате дрехите си по-тесни и неудобни. 

Свързани статии

16 седмица 

Около 16-ата седмица от бременността матката вече се намира между срамната кост и пъпа. Това е и моментът, в който обикновено бременността започва да става видима и за околните. Нарастващата мастна тъкан около корема и талията допълнително затруднява възможността да носите не само тесни, но и каквито и да е дрехи, които нямат подходящ за бременността дизайн. 

20 седмица 

Около и след 20-ата седмица със сигурност ще се нуждаете от дрехи за бременни. Ако не ви допада дизайнът им, опитайте да ги замените с по-свободни дрехи, които да не притискат нарастващия корем, причинявайки дискомфорт. Носете разтегливи и естествени материи, които да обхващат нежно и свободно както корема, така и талията, и кръста ви. Свободните дрехи не само ще са ви по-удобни, но и няма да притискат нарастващото бебе, което има нужда от добро кръвообращение и достатъчно кислород, за да се развива правилно. 

Коментирай