Бременност

5 суперхрани за бременни, които помагат за развитието на мозъка на вашето бебе

Започнете деня си с овесена каша 

26.01.2024г. / 11 05ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

От доста време се говори за развитието на бебетата още докато са в коремите на майките си. Специалистите смятат, че за малките същества всичко е от значение – емоциите, мислите и настроенията. Не бива да подценяваме и важността на хранителните елементи, които достигат до плода.

Затова в следващите редове ще ви споделим кратък списък с някои суперхрани, които ще помогнат за формирането и правилното развитие на мозъка на вашето бебе: 

Портокали 

Минерали като селен, мед, магнезий и витамини С и Е са от съществено значение по време на бременност. Според изследвания дефицитът на тези минерали в организма може да навреди на развитието на плода.

Проучванията показват, че недостатъчните количества витамин С в диетата могат да имат отрицателен ефект върху когнитивните способности. Тъй като портокалите са богат източник на витамин С, те са полезни за развитието на мозъка на вашето бебе.

Свързани статии

Яйца

Консумацията на яйца по време на бременност или кърмене помага за подобряване на развитието на мозъка, което прави бебето по-умно. Изследванията показват, че яйцата съдържат хранителни вещества, които тялото може лесно да усвои. Те са богат източник на холин, мастни киселини, основни витамини и минерали и биоактивни съединения, които подобряват развитието на мозъка на плода.

Бременните жени могат да ядат до 2 твърдо сварени яйца всеки ден.

Сладки картофи 

Сладките картофи са пълни с хранителни фибри, витамин В6, калий (дори повече от бананите), витамин С и желязо, както и мед и бета-каротин (антиоксидант, който тялото ви превръща във витамин А).

Витамин А играе важна роля в развитието на очите, костите и кожата на бебето. Сладките картофи са чудесна храна да покриете нуждите си от желязо, а също така съдържат мед, минерал, който помага на тялото ви да абсорбира желязото. 

Свързани статии

Овесени ядки

Можете да започнете сутринта си с голяма купа овесени ядки, тъй като те са пълни с фибри, протеини и витамин B6. Пълнозърнестите храни са чудесни за поддържане на енергийните ви нива, особено ако сутрешното гадене ви кара да се чувствате малко изтощени. Освен това всички фибри ще ви помогнат при друг проблем, свързан с бременността – запекът. А пък ценните протеини и витамин B6 са от изключителна важност за развитието на бебето.

Храни, съдържащи витамин B комплекс 

Витамините от тази група играят критична роля по време на бременност за развиващия се мозък на вашето бебе. Те спомагат за производството на множество аспекти на мозъчната функция, включително производството на енергия, синтез (възстановяване на ДНК/РНК), както и при синтеза на множество неврохимикали и сигнални молекули. Те също могат да се считат за мощен антиоксидант, способен да защитава клетъчните мембрани на мозъка.

Най-добрите храни, източници на ценните витамини са: домашни птици, постно говеждо месо; яйца; риба (като риба тон и сьомга); млечни продукти (прясно и кисело мляко),; ядки и семена (фъстъци, слънчогледови семки, лешници, шамфъстък, кашу); бобови растения (нахут, грах и боб); пълнозърнести храни (пшеница, кафяв ориз и овес); зеленчуци като гъби (особено шийтаке), авокадо, картофи, аспержи, брюкселско зеле и броколи; плодове като папая, портокали и банани; сушени плодове като кайсии и сини сливи.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота