Бременност

Най-ранните признаци на бременност

Появяват се в самото начало

13.03.2024г. / 17 21ч.
Илияна Николова
Най-ранните признаци на бременност

Бременността е период, белязан от непрестанни бурни промени. Още от самото ѝ настъпване до края ѝ в тялото се появяват редица промени. Понякога в самото начало на бременността тези промени са толкова труднозабележими, че може да не осъзнаете, че сте бременна. 

Кои са най-ранните признаци на бременност?

Умора 

Умората се свързва с толкова много причини, че сред всички тях вероятно не бихте се сетили точно за бременност. Но е факт – умората и изтощението са един от най-ранните признаци на бременност, предизвикани от внезапната промяна в хормоналните нива. Още по-осезаема става след първия месец, но добрата новина е, че през втория триместър тази силна умора ще намалее. 

Сутрешно гадене 

Сутрешното гадене се появява в различни моменти при различните жени. Обикновено е налице в самото начало на бременността. То е сред най-ранните симптоми, които подсказват за състоянието. Колкото и неприятно да е, сутрешното гадене се смята за добър признак на здравословна бременност, според клиника Майо. 

Кървене 

Не се стряскайте, ако се появи зацапване, което не можете да си обясните. То е нормален признак на имплементиране на оплодената яйцеклетка. Важно е да няма обилно кървене, което би било притеснително. 

Свързани статии

Повишена базална температура 

Сред най-ранните признаци на бременност е повишената базална температура. Ако се опитвате да забременеете, вероятно следите стойностите ѝ редовно. Повишението на стойностите ѝ е показател за настъпила бременност. 

Промяна във вагиналното течение 

Хормоналните изменения, които започват още в самото начало на бременността, предизвикват и промени в цервикалния мукус. Възможно е да забележите повишено отделяне на по-гъсто течение с прозрачен цвят без мирис, което наподобява това при овулация. 

Болки и спазми в корема

Още един от най-ранните признаци на бременност са спазмите в ниската област на корема, където се намира матката. Тези оплаквания настъпват заради имплементирането на яйцеклетката в маточната стена, както и заради хормоналните промени. 

Чувствителност към миризми и вкусове 

Ако усетите промяна в усещането ви за някои миризми – например, те стават по-осезаеми и натрапчиви за вас или пък ви дразнят силно, а преди това не е било така, вероятно сте бременна. Ако пък ви се прияждат храни, към които иначе не бихте посегнали, това също е един ранен признак на бременност. 

Често уриниране 

Честото уриниране обикновено е признак на инфекция на пикочните пътища, но може да подсказва и ранна бременност. Възможно е да продължи до втория триместър, а при някои жени продължава и до края на бременността, особено с нарастването на корема и притискането на пикочния мехур. 

Коментирай