Здраве и красота

Храни, които да избягвате на плажа

Защо са вредни за здравето, най-вече в жегата

13.06.2018г. / 11 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото едно от най-любимите занимания на повечето от нас е прекарването на мързеливо време на плажа под жаркото слънце, с питие с ръка или в прохладната вода на морето.

Докато сме на плажа обаче трябва и да похапнем нещо. Често храната, поднасяна на преносими щандове на плажа, е вредна и със съмнително качество.

Храни, които доказано ни състаряват

Кои са продуктите, които е по-добре да избягвате, когато сте на плажа?

Бургери 

В бургерите има разтопено сирене или кашкавал, които под жаркото слънце стават потенциално опасни, ако не се изядат веднага. Вие няма как да знаете кога точно са направени тези бургери и колко време са стояли на открито. В тях има и сосове, които не трябва да стоят на горещо прекалено дълго, да не говорим за излишните калории, с които товарите организма си в лятната жега.

Пица 

Ако на плажа минава човек с количка за пици или носи пици на парче, не купувайте по същата причина, поради която не трябва да консумирате и бургери.

Чипсове със сосове 

Някои чипсове тип начос например се продават в комбинация със сос за топене. Този сос е потенциално опасен за здравето, щом е извън хладилник в горещината.

Панирани пилешки хапки 

Те са често предлагани по плажните капанчета. Вкусни са и много хора си ги позволяват на плажа. Панираното пилешко е сред неподходящите храни през лятото, а и по принцип, защото са препълнени с наситени мазнини и въглехидрати. Освен това са пържени в много голямо количество мазнина, която в повечето случаи е стара и употребявана многократно.

Храни, предизвикващи възпаления  

Свързани статии

Сладоледен сандвич 

Нещо студено и разхлаждащо звучи като истински рай на плажа. Ако ви се дояде сладолед, нека той поне не съдържа хлебна част, както е при сладоледения сандвич. Това носи допълнителни 400 калории за порция, както и хидрогенирани мазнини и захари.

Газирани напитки 

В тях се съдържат огромни количества добавени захари и подсладители. Обикновено сме склонни да се отпускаме на плажа и да прекаляваме с тези напитки. Затова е по-добре да ги избягваме и да не посягаме към тях изобщо.

Пържени картофки 

Още една любима храна на плажа, която трябва да се избягва. Пържените картофи са сред най-продаваните през лятото. Въздържайте се от консумацията им, защото мазнината, в която са пържени почти винаги е стара и канцерогенна.

Коментирай
Свободно време