Мода

Как да освежим и да използваме отново стари дрехи?

Направете си шал от стари блузи

11.11.2022г. / 11 40ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В сегашни дни все повече хора четат етикетите на храните и мислят за покупките, които правят. Това се отнася и за дрехите, които носят. От своя страна големите модни производители се надпреварват да произвеждат облекла с етикети „eco aware“. Това означава, че за тяхното производство не са използвани химикали, материалите са добивани от екологични плантации, а използването на вода е намалено до минимум. Купувайки такава дреха, ние се грижим за околната среда, животните и хората, които участват в производството. За да намалим отпечатъка, който оставаме след себе си, винаги можем да рециклираме. Възможно е да направим това и с нашите дрехи.

Предлагаме ви няколко лесни идеи, с които ще вдъхнете нов живот на старите си облекла. Ето ги и тях:

Направете си одеяло от стари тениски

Ако сте фен на спортното облекло, най-вероятно имате поне няколко дузини от тях. Тениски във всякакви цветове и размери. Някои по-нови, други не чак толкова. Какво да правим с тях? Можете да ги използвате и да си направите одеяло. Изрежете квадрати или правоъгълници и ги зашийте един за друг.

Ако пък тази идея не ви допада, от две (или повече) стари тениски можете да си направите прекрасна памучна дамска чанта. Изрежете в желаната форма блузите и ги пришийте една за друга отстрани и отдолу. За дръжка използвайте по-дебелата част (тази, около врата) на тениската. За ежедневието или за плажа – вие решавате къде да носите вашата нова чанта.

Калъфки за възглавници от ризи

Ако имате стари ризи, те могат да се превърнат в калъфки за възглавници. Материята, от която са направени е идеална за тази цел. По желание можете да ги скроите така, че копчетата да са отпред. С няколко такива ще освежите стария диван или кресло.

Пола от блуза с дълги ръкави

Почти всяка жена има в гардероба си стара памучна блуза (а може би повече от една), която отдавна не носи, но и не иска да изхвърли. Можете да използвате отново тази дреха, преобразявайки я в пола. Облечете блузата, смъквайки отвора за врата на нивото на талията. Ръкавите вържете отпред на панделка.

Цветни аксесоари от стари дрехи

Ризи, тениски, панталони или клинове – без значение какви дрехи ще използвате, можете да ги превърнете в цветни акценти. Изрежете парчета плат във формата на цветя. Нека те са с различна големина. Започнете с по-големи форми, а след това по-малки. Зашийте ги едни за други, като по-големите са отдолу. Получените цветя можете да използвате за декорация на чанти, като брошки за палта или блузи.

Шал от стари блузи

Този ефектен аксесоар можете да си направите както от памучни, така и от по-дебели блузи. Изрежете до нивото на мишниците и зашийте избраните дрехи една за друга.

Ако детето ви постоянно губи шнолите си

Свързани статии

Изглежда тези аксесоари за коса имат свойството да изчезват. Ако и вашата малка дама постоянно ги губи, можете да си направите нещо като закачалка. Изрежете парче плат и го оформете като лице (за пълнеж използвайте други стари дрехи). Нарисувайте очи, нос и уста. Вземете дълго парче друг стар плат и го зашийте така, че да получите дълга тръбичка. Напълнете я и пришийте в края. Закрепете я около главата, за да се получи нещо като плитка. Нека тази плитка ви послужи като закачалка за фибички и шнолки.

Направете си маска за лице

Ако ви е писнало да купувате маски за еднократна употреба, има по-лесен и щадящ природата вариант за предпазване от нежелани вируси. От стари дрехи можете да си направите една или няколко маски за лице. По желание декорирайте с пайети, копчета или пък цветя от плат.

Избелете блузите

На английски този ефект се нарича „tie-dye“. Това е тренд, при който облеклата са сякаш избелени с белина, а получените бели петна ги правят наистина актуални.

Как да направите това у дома? Навийте стара блуза или тениска на спирала и потопете в разтвор от вода и белина, като предварително сте сложили гумени ръкавици. Изчакайте няколко минути и извадете. Ще получите интересен еуфористичен принт. Можете да направите това и със стари дънки. За целта, потопете памучен тампон в белина и с леки потупващи движения очертайте фигури или пък „петна“. Дънките ви ще заживеят втори, по-тренди живот!

Коментирай